Zo’n 41 procent van de mensen die naar SLAM! luistert, doet dat via de FM. Nu de zender geen FM-frequentie heeft bemachtigd, dreigt het station daarmee vanaf september een groot deel van het publiek kwijt te raken. Toch is radiodirecteur Herbert Visser optimistisch en ziet hij ook de voordelen. “De enorm strakke programmatische voorschriften verdwijnen.”

SLAM greep bij de frequentieveiling van eerder deze maand mis, waardoor het station vanaf september niet meer via de FM te beluisteren is. “We hebben de afgelopen week er alles aan gedaan om ook de FM voor SLAM te kunnen behouden, maar dat is helaas niet gelukt”, zegt Herbert Visser op het RadioForum.

Steeds minder via FM

Hij benadrukt dat er steeds minder mensen via de FM naar SLAM luisteren. Hij maakt daarbij de vergelijking met de voormalige radiozender CAZ!. “De tijden zijn inmiddels wel veranderd. CAZ zond uit op FM in 2006/2007. Radio werd destijds nog vrijwel exclusief beluisterd via de FM-radio die ofwel het signaal uit de ether plukte (60%) of aangesloten was op de kabel (40%). FM-kabelradio bestaat nu al niet eens meer.”

Met 41 procent heeft SLAM!, van de landelijke radiostations, ook het minste aantal luisteraars dat via de FM luistert.

SLAM blijft ‘doorknallen’, benadrukt Visser. De zender blijft wel te beluisteren via DAB+. “En nu de FM voor SLAM dan toch verdwijnt, verdwijnen ook hele hoge zenderexploitatiekosten. Maar ook de enorm strakke programmatische voorschriften waar SLAM zich aan had te houden. SLAM kan nu juist ook overdag, door het wegvallen van de clausules, veel betere programma’s gaan maken.”