NPO Radio 2 gaat uiteindelijk de strijd om de luisteraar winnen. Dat voorspelt Erik de Zwart. “Je hebt nu vier belangrijke ochtendshows: Mattie en Marieke, Frank Dane, Gerard Ekdom en Radio 2. Daar zal de wedstrijd tussen gaan. Ik denk dat Radio 2 gaat winnen”, vertelt Erik in de podcast ‘100 Jaar Radio’ van NH Radio.

Het vertrek van Edwin Evers in de ochtend zorgt volgens Erik voor spannende tijden in de radiowereld. “Nu gaan we zien wat iedereen waard is. Dat is voor de luisteraars leuk, maar voor ons als insiders is dat natuurlijk helemaal lachen: wie gaat dit winnen?”

Hij voorspelt: “Gerard Ekdom gaat het echt wel goed doen. Ik moet ook zeggen dat de campagne die daaromheen zit erg goed is. Ik denk alleen dat Radio 10 een beetje tegen de limiet van z’n FM-pakket aanloopt. Radio 2 heeft natuurlijk als grote voordeel dat het tot in de kelder en tot in de atoomkelder te beluisteren is, vanwege het FM-netwerk.”

Radio 538 versus Qmusic

Radio 2 is nog steeds marktleider en dat is volgens Erik niet zonder reden. “De middag van Radio 2 met Gijs Staverman, Rob Stenders, Ruud de Wild en daarna Wouter van der Goes is natuurlijk gewoon een goede programmering. Je ziet ook dat Radio 2 het in de metingen na de Top 2000 weer langer vasthoudt dan vorig jaar.”

En Radio 538 versus Qmusic dan? Volgens Erik mag 538 zich langzaam wel wat zorgen gaan maken. “Je ziet al dat Qmusic in de leeftijdscategorie 20-34 jaar nummer 1 is. De zender is bovendien runner-up in 20-49 jaar. Als ze daar ook nummer 1 worden, dan moeten ze bij Talpa toch wel wat gaan nadenken.”

Kan Talpa Erik bellen voor advies? “Tuurlijk, maar dan moeten ze ook nog luisteren. En met dat luisteren, daar heeft de baas daar altijd een beetje problemen mee”, sneert hij naar John de Mol, eigenaar van Talpa Radio.

Foto: Jos Klijn