Bert Kranenbarg was woest toen hij afgelopen najaar te horen kreeg dat zijn programma op vrijdag op NPO Radio 5 plaats moest maken voor SterrenNL. Dat vertelt hij in gesprek met Patrick Kicken. “Ik was wel goed geraakt. Zeker omdat het opeens, tegen alle verwachtingen in, toch moest gebeuren. Ik was echt woest.”

De Radio 5-dj is sinds begin dit jaar de vrijdag als uitzenddag kwijtgeraakt aan SterrenNL, dat op het middagslot twee uur lang volkse, Nederlandstalige muziek uitzendt. Volgens Bert werd er maanden gesproken over dat besluit. “Tot op het laatst toe kreeg ik te horen: ‘het gaat echt niet gebeuren, dat is een onlogische stap’. Totdat ik op een vrijdagochtend gebeld werd en te horen kreeg: ‘oh ja, we gaan het toch wel doen’.

‘Ongelooflijk veel pijn’

Bert zegt die besluitvorming niet te snappen. “Het ging ontzettend goed met mijn programma, een horizontale balk tussen 4 en 6, elke dag. Om mij heen zijn ook allemaal horizontale programma’s. Ik vond het heel raar om daar op vrijdag ineens een programma uit te halen waarmee het heel goed ging en daar iets totaal iets anders neer te zetten. Ik heb altijd geleerd dat een horizontale programmering heel erg belangrijk is. Ik was ervan overtuigd dat mijn radiobazen dat ook vonden.”

De Radio 5-dj vervolgt: “Ik neem het veel te persoonlijk. ‘Het ligt niet aan jou, het ligt niet aan je programma. We zijn heel blij met je, de luistercijfers zijn goed’, hoor je dan. Maar in de niet verstandige momenten doet het me nog steeds ongelooflijk veel pijn.”

Protest

Bert noemt SterrenNL in de dagprogrammering van Radio 5 ‘een vreemde eend in de bijt’. “Ik kan tien betere plekken vinden voor een twee uur durend programma met Nederlandstalige muziek, met deze volkse Nederlandstalige muziek. Ik zou het als zenderbaas een mooie plaats in de weekendprogrammering geven.”

Nadat het besluit van de NPO om op vrijdag SterrenNL uit te zenden wereldkundig werd, draaide Bert twee uur lang Nederlandstalige muziek op Radio 5. “Ik heb die uitzending gemaakt om te laten horen hoe het gaat klinken vanaf 1 januari. Ik heb tegen de luisteraars gezegd: ‘ik ben er niet blij mee, ik vind het geen verstandige keuze. Als je er op wilt reageren, ben je van harte welkom’. Dat leverde een hele pak mails op van mensen die het, net als ik, een rare stap vonden en het niet begrijpen.”

Foto: Stijn Ghijsen | KRO-NCRV