Home Landelijke radio Commissariaat stelt NMO ultimatum

Commissariaat stelt NMO ultimatum

Het Commissariaat voor de Media eist dat de Nederlandse Moslimomroep (NMO) voor eind deze maand weer een representatief bestuur heeft. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan de zendtijd van de omroep worden beperkt of zelfs geheel ingetrokken. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Media) vandaag gezegd in reactie op vragen van het PVV-Kamerlid Martin Bosma. Eind november verdween de liberale alevitische stroming uit het bestuur van de NMO. Aan de eis van het commissariaat dat de alevieten weer in het bestuur worden toegelaten, heeft de omroep nog niet voldaan.
De aanleiding voor Bosma’s vragen was een uitzending van de actualiteitenrubriek NOVA vrijdag waarin werd gezegd dat conservatieve moslims de macht binnen de NMO hebben overgenomen. Zo werd de liberale directeur Frank William ontslagen en werden verscheidene programma’s waarin ruimte was voor afwijkende geluiden, geschrapt. Plasterk zei de zorgen van het PVV-Kamerlid over de ontwikkelingen in de omroep te delen.
Vanochtend lieten personeelsleden van de NMO nog weten dat zij de berichtgeving over de omroep "spuugzat" zijn.
"Met het vertrek van Frank William als directeur, die een liberale opvatting van de Islam voorstond, is slechts een bepaalde vorm van leidinggeven verdwenen. Aan ons programmabeleid is niets veranderd", zeggen de medewerkers.