Home Landelijke radio Commissariaat pakt omroepreizen aan

Commissariaat pakt omroepreizen aan

De acht landelijke omroepverenigingen mogen niet zonder meer reizen aanbieden aan hun kijkers en luisteraars. Dat stelt het Commissariaat voor de Media in zijn jaarverslag. Volgens de organisatie hebben deze trips vaak niets met de omroepen te maken.

Het commissariaat wil vanaf 2005 strenge regels invoeren om te voorkomen dat verenigingen van publieke omroepen als een soort reisbureaus fungeren. ,,Het fenomeen verenigingsreizen bestaat al jaren”, stelt de organisatie. ,,Aanvankelijk ging het om reisbestemmingen waarin de identiteit van de betrokken omroepvereniging duidelijk herkenbaar was. Gaandeweg ontwikkelde zich echter een algemenere reispraktijk. Dat is volgens het commissariaat niet in overeenstemming met de bedoeling van de wetgever. Omroepverenigingen hebben immers in de eerste plaats tot taak om programma’s te verzorgen.”

Vanaf 1 januari 2005 mogen de omroepen alleen nog maar reizen met een duidelijk verenigingskarakter voor hun leden organiseren. ,,Tijdens de reis moet er voor de deelnemende leden gelegenheid zijn om bij te dragen aan de beleidsvorming van de vereniging, bijvoorbeeld door over programma’s te spreken”, aldus het commissariaat.

Volgens de nieuwe regels moeten alle omroepen jaarlijks per reis verantwoording afleggen aan het commissariaat. Ook stelt de organisatie dat alleen leden aan de verenigingsreizen mogen deelnemen en dat de omroepen de reizigers alleen via hun omroep- of verenigingsblad of via hun website mogen werven.[ANP]