Home Landelijke radio Column: And the loser is….?

Column: And the loser is….?

Ik probeer nu al een tijdje om een column te schrijven over een ander onderwerp, maar dat lukt steeds maar niet. Het echte gevecht om de ether is nu namelijk echt goed losgebarsten. En de grote verliezer: sluwe vos Erik de Zwart. John de Mol dacht een slimme jongen in dienst te hebben genomen die Noordzee FM en Radio 10 FM wel even voor acht jaar de ether in zou krijgen. Maar niets leek minder waar. Zo goed als Erik de Zwart hierin slaagde met Radio 538, zo faalde hij met zijn nieuwe werkgever.

Noordzee FM kreeg voor veel te veel geld de oude etherfrequentie van Sky Radio (100.7 FM). Dat lijkt een slimme zet (en is het ook wel), maar voor zoveel geld lukt alles. Sky Radio haalde met iets meer dan die 80 miljoen van Noordzee FM zelfs twee frequentiepakketten binnen. En daar begint het verkeerde inschatten wat Erik de Zwart deed. Sky haalde het pakket binnen dat bedoeld was voor een station dat ‘Bijzondere niet recente muziek’ ging uitzenden. Zijn Radio 10 FM was daar geschikt voor. Maar Sky kaapte het pakket weg voor haar Gouwe Ouwe Zender. Maar Radio 10 was niet verloren. De Zwart probeerde samen te werken met Sky Radio. En dat lukte. Maar Erik probeerde te slim te zijn. Hij wilde deze overname bij de rechter gebruiken om alsnog het frequentiepakket van Sky Radio weg te nemen. Immers had Sky Radio dus blijkbaar ‘geen know-how’ om een eigen zender te kopen, en moest ze dus maar Radio 10 FM hebben. Sky Radio wilde de medewerkers van Radio 10 FM gewoon helpen.

Maar Sky-directeur Ton Lathouwers laat niet met zich sollen. Hij gooide Radio 10 FM van ‘zijn’ frequentiepakket af om de simpele reden dat hij wel eens zou laten zien dat hij wel degelijk zelf een station kan brengen. En nog slimmer: hij benaderde nog net even voordat Veronica aan BNN vast leek te gaan zitten de omroepvereniging met de vraag of zij niet uit willen zenden op het kavel.

Erik de Zwart reageerde meteen. Volgens hem was er ‘contractbreuk’ en ook nog eens een schending van de voorwaarden om van de frequentie gebruik te kunnen maken. Immers, er waren nog geen dj’s te horen. Maar hij vergeet dat dat tot 1 september 2003 ook niet nodig is. Tot dan hebben de stations nog de tijd hun zaken op orde te krijgen. Goed voorbeeld hiervan is RTL FM. In een week tijd krijg je namelijk geen station van de grond.

En dan de publieksacties. De website van Radio 10 FM stond vol met opruiende teksten over het onracht dat het station was aangedaan. Vele mailtjes kwamen, volgens eigen zeggen, bij Radio 10 FM binnen. Maar luisteraars moeten niet boos zijn op Sky Radio, maar op Erik de Zwart en het moederbedrijf van Radio 10 FM, Talpa Radio. Die hebben het namelijk verpest.

Maar zijn de luisteraars wel boos? WELNEE! De luisteraars denken dat een station als Radio 10 FM zal verdwijnen. Maar er wordt niet bijgezegd dat er wel een nieuw station voor in de plaats komt. En wie zegt niet dat de luisteraars ‘Radio 103, de Gouwe Ouwe Zender’ veel leuker gaan vinden? En de dj’s van Radio 10 FM zijn welkom bij Ton Lathouwers. Dus dat is dan ook weer opgelost. Ook het personeel kan gewoon verder. En wie blijven dan de enig overgebleven? Talpa Radio en co!

Maar hoe moet het dan wel? Lex Harding heeft de plek overgenomen van Erik de Zwart bij Radio 538. En met succes! Hij sleepte een schitterend FM-pakket in de wacht (voorheen van Noordzee!) en was ook nog eens zo slim om een belofte aan de luisteraars waar te maken in Zuid-Limburg. Daar kocht het station dan maar gewoon een AM-kavel. Gevolg? Landelijke etherdekking voor een veel lagere prijs dan Noordzee FM. En die laatste heeft helemaal geen landelijke dekking.

De gemoederden bedaarde overigens even toen vlak voordat het kortgeding van Radio 10 FM tegen de staat zou beginnen, deze werd aangehouden. Beide partijen gingen toch nog in gesprek. Maar voor Ton Lathouwers was de maat al vol. En voor het moederbedrijf van Sky Radio ook. Het bedrijf neemt Radio 10 FM definitief niet over. Nu kunnnen de juristen en lettervreters nog kijken wat de kansen zijn voor Radio 10 FM. Maar ik denk dat het erop zit. Radio 10 FM is binnenkort niet meer.

En Erik, hoe voelt dat nu….verliezen?

Peter van Dal, mediaverslaggever