Home Regionale radio Bezuinigingen op regionale omroepen uitgesteld

Bezuinigingen op regionale omroepen uitgesteld

Staatssecretaris Sander Dekker stelt de bezuinigingen bij de regionale omroepen uit. Door de vertraging in het tot stand komen van de Mediawet hoeven de regionale omroepen volgend jaar geen 17 miljoen euro te bezuinigen, maar 8,5 miljoen euro.

De plannen voor de nieuwe Mediawet van Dekker zijn inmiddels met ruim een half jaar uitgelopen. Hoewel er een ruime meerderheid is in de Tweede Kamer voor het plan, heeft de Eerste Kamer het plan al meerdere keren afgekeurd en Dekker om aanpassingen gevraagd. Vandaag vergadert de Eerste Kamer verder over de Mediawet.

De provincies Friesland, Limburg en Overijssel willen een status aparte voor hun regionale omroepen. Limburg wil dat er een mediaraad wordt ingesteld die het behoud van de regionale cultuur en identiteit moet bewaken. Over Omrop Fryslân is vorige week dinsdag al een motie ingediend om die uitzonderingspositie te krijgen. De omroep wil dat vanwege de Friese Taal. De verwachting is dat die motie wordt aangenomen.

Limburg en Overijssel beroepen zich op een Europees Handvest voor regionale talen dat Nederland heeft ondertekend en waarin zowel het Limburgs als het Nedersaksisch genoemd worden als regionale taal.

De directeur van de Limburgse omroep L1 vindt de plannen van Dekker ‘lachwekkend’. “Dekker maakt er een puinhoop van en presenteert lagere bezuinigingen als ‘kado'”.