Home Landelijke radio Eerste Kamer: Staatssecretaris Dekker tast onafhankelijkheid publieke omroep aan

Eerste Kamer: Staatssecretaris Dekker tast onafhankelijkheid publieke omroep aan

De nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker is gisteravond niet aangenomen door de Eerste Kamer. Dekker is met huiswerk weggestuurd. De senatoren hadden tijdens het debat veel kritiek op zijn mediawet, die volgens hen de onafhankelijkheid van de publieke omroep aantast.

Dekker van de senatoren zijn toezeggingen op papier zetten. Pas op 1 maart spreekt de Senaat weer over de mediawet. Daardoor loopt de wet wéér vertraging op. Aanvankelijk wilde Dekker dat de wet op 1 januari van dit jaar al zou ingaan, maar ook toen stuitte hij op een kritische Senaat.

De senatoren zijn het niet eens met de macht van de politiek bij de Nederlandse publieke omroep (NPO) en ze vrezen dat de onafhankelijkheid zo in het geding komt. Zo hadden vrijwel alle senatoren kritiek op ‘politieke’ benoemingen bij de besturen van de omroepen; zelfs Dekkers eigen VVD.

Er komt nu een aanpassing waarbij de politiek de raad van toezicht gaat benoemen, de bestuurders van de NPO worden door dan weer door deze raad benoemd.