Home Landelijke radio Bestuur Berkelland FM verbijsterd over brandstichting

Bestuur Berkelland FM verbijsterd over brandstichting

Bestuur en vrijwilligers van de lokale omroep Berkelland FM zijn verbijsterd na de poging tot brandstichting bij de Eibergse studio in het afgelopen weekend. “Hier schrik ik heel erg van”, zegt secretaris H. Molema van het bestuur in de Tubantia. “Dit slaat in als een bom.”

Wat er precies is voorgevallen in de nacht van zaterdag op zondag wil de secretaris op verzoek van de politie niet zeggen. Een politiewoordvoerder geeft aan dat er “getracht is via de brievenbus brand te stichten”, maar doet in het belang van het onderzoek geen nadere mededelingen.

Een alerte buurtbewoner zag de beginnende brand en waarschuwde de brandweer. Die hoefde niet uit te rukken, omdat het vuur al snel vanzelf doofde. Zondagochtend zag een medewerker van Berkelland FM de schade achter de voordeur. Daarop is de politie ingeschakeld.

Volgens Molema is er geen sprake van beschadiging. Hij moet er echter niet aan denken wat de gevolgen hadden kunnen zijn. “Als je de boel in brand probeert te steken met daarin de bibliotheek en de studio, hoe idioot ben je dan bezig?”

Molema heeft geen idee of er een verband bestaat tussen de brandstichting en een artikel in de krant van zaterdag, waarin de secretaris aankondigde dat Berkelland FM vanwege financiële moeilijkheden waarschijnlijk één van beide studio’s in Eibergen of Borculo dicht moet.

“De link met wat er in de krant heeft gestaan is gauw gelegd. De emoties lopen hoog op in de discussie over de toekomst van de omroep. Maar als dit van één van de vrijwilligers komt, dan is het uitermate triest dat die zich zo door emoties laat leiden. Bij Radio Berkelstad heb ik ooit meegemaakt dat iemand een kabel had doorgeknipt. In een opwelling een steen door een ruit gooien, ook daar kan ik nog wel bij. Maar dit is van een heel andere orde. Brand stichten is het ergste dat je kunt doen.”

Vrijwilligers van Berkelland FM vragen zich eveneens af of ze de dader of daders van de poging tot brandstichting binnen de eigen gelederen moeten zoeken. Bovendien willen ze weten wie een zaterdag gevonden plakkaat op de deur van de Eiberge studio heeft gehangen met daarop de tekst: ‘Eibergen moet open blijven, Borculo moet dicht. Wij richten een actiecomité op’.

Met naam en toenaam in de krant willen vrijwilligers pas reageren nadat het bestuur van Berkelland FM in een ledenvergadering op 15 januari de plannen heeft toegelicht. “Er is zo veel gebeurd, we willen nu eerst rust in de tent”, laat één van hen weten.

Vorig artikelRadio 538 zoekt leukste school van Nederland
Volgend artikelEO krijgt nieuwe driekoppige directie