Home Landelijke radio Crisis bij Berkelland FM

Crisis bij Berkelland FM

De lokale omroep van de gemeente Berkelland (o.a. Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo) is in een diepe crisis geraakt. Ruim twintig medewerkers zijn namelijk per direct opgestapt. Zij zijn het niet eens met het bestuursbeleid van het lokale radiostation. Door het vertrek van de vrijwilligers ligt het werk aan de website van Berkelland FM stil. Ook sport- en nieuwsuitzendingen lijden er onder, evenals muziek- en dialectprogramma’s.

De vertrokken medewerkers, die vooral uit Eibergen en Neede komen, verwijten het bestuur van de omroepstichting onder meer gebrek aan visie en slechte communicatie. Door de handelwijze van het bestuur neemt naar hun oordeel de kwaliteit van de uitzendingen af. Volgens hen is ‘puur om financiële redenen’ besloten met ingang van 1 september alleen nog uit te zenden vanuit de studio in het gemeenschapscentrum Het Hof in Borculo. De studio in Eibergen, die is ondergebracht bij de bibliotheek, komt te vervallen. De ex-medewerkers vinden dat het bestuur onvoldoende heeft gekeken naar alternatieve locaties voor een centrale studio. Ze betreuren dat vooral het kerkelijk centrum De Huve in Eibergen is afgevallen.

Ook de benoeming van R. Pot tot programmaleider is reden voor de medewerkers het bijltje erbij neer te gooien. De bezwaren tegen hem zijn zowel van persoonlijke als zakelijke aard. Woordvoeder H. Molema van de Berkelland is vanwege vakantie niet bereikbaar voor een reactie op de brief waarin de medewerkers hun vertrek meedelen.

Programmaleider Pot laat weten dat hij het besluit van de vrijwilligers betreurt. "Ik heb het – gezien eerdere uitlatingen – wel zien aankomen, maar hun motieven begrijp ik niet. De kritiek is niet terecht. Zo hebben we wel degelijk gekeken naar de mogelijkheid voor een studio in De Huve. Maar de beheerder was niet enthousiast. Financieel hebben we het een en ander tegen elkaar afgewogen. Een centrale studio in Het Hof is in dat opzicht de beste oplossing. Het handhaven van twee studio’s is sowieso te duur."

Dat het vertrek de nodige gevolgen heeft voor de uitzendingen van Berkelland FM ontkent Pot niet. We zullen ons op korte termijn beraden. Wij moeten nu niet in paniek raken."