Home Landelijke radio Berkelland FM al meteen in de geldproblemen

Berkelland FM al meteen in de geldproblemen

De splinternieuwe lokale omroep Berkelland FM heeft al meteen geldproblemen. De omroep voor Neede, Eibergen, Borculo en Ruurlo zegt recht te hebben op 22.000 euro aan subsidie. De omroep kreeg van de gemeente Berkelland over 2005 echter 15.000 euro en ontvangt in 2006 nog minder steun: 11.000 euro. “In de Tweede Kamer is met algemene stemmen een motie aangenomen, die ervoor pleit om het geld dat in het Gemeentefonds wordt gestort voor lokale omroepen, ook door te geven’, meldt Berkelland FM. ‘Dat is 1,05 per wooneenheid. Voor de gemeente Berkelland is dit circa 22.000 euro.”

De lokale omroep voorziet grote problemen als de gemeente Berkelland inderdaad volgend jaar duizenden euro’s kort op de subsidie. “Wil de gemeente ook nog bezuinigen op het bedrag dat in voorgaande jaren aan subsidie werd uitgekeerd, dan wordt het haast een onmogelijke opgave”, meent de omroep.

“Je zou haast zeggen dat ons bij voorbaat de nek al wordt omgedraaid”, zegt omroep-coördinator J. Jacobs. “Als we minder dan 15.000 euro krijgen, dan houden we het hoofd niet boven water. Nu al kunnen we maar net de eindjes aan elkaar knopen.’ De lokale omroep berekende via een landelijk computerprogramma dat hij 40.000 euro per jaar nodig heeft. ‘Berkelland FM kan met aanzienlijk minder toe, maar 15.000 euro subsidie hebben we nodig. We verhogen dan de inkomsten met reclame- en sponsorgelden tot ongeveer 25 mille. Daarmee kunnen we onze programma’s maken, maar investeren in nieuwe dingen is dat niet mogelijk.”

Berkelland FM is noodgedwongen ontstaan uit de lokale omroepen Berkelstad (voor Borculo) en Berkelland (voor Neede en Eibergen). “Noodgedwongen ja, vanwege de gemeente herindeling. Volgens de wet mag er maar één lokale omroep in een gemeente actief zijn”, weet Jacobs. Zo’n nieuwe omroep beginnen kost domweg meer geld. “Onder meer voor nieuwe apparatuur. Bovendien is onze gemeente groter geworden en dat verhoogt de programmakosten. Ook zijn we straks in Ruurlo via de kabel te ontvangen en ook dat kost ons de nodige centen.”

Berkelland FM gaat er voorlopig vanuit dat de gemeente Berkelland voor 2006 niet op de omroep bezuinigt. Gebeurt dat wel, dan moet de zender de broekriem flink aanhalen. (Twentse Courant)