Home Landelijke radio 3FM Nieuws viert lustrum: bn’ers lezen nieuws en andere naam

3FM Nieuws viert lustrum: bn’ers lezen nieuws en andere naam

Het ‘NOS 3FM Nieuws’ viert op vrijdag zijn vijfde verjaardag. Om dit te vieren wordt het nieuws gelezen door een aantal bn’ers. Onder meer minister Peijs, Peter R. de Vries, Jan Smit, Lange Frans, Jerney Kaagman, Albert Verlinde, Jort Kelder, André Kuipers en Philip Freriks presenteren de uitzendingen. Verder zal de naam van het ‘3FM Nieuws’ vanaf maandag worden gewijzigd in ‘3FM NOS Headlines’.

Op 13 november 2000 was het ‘NOS 3FM Nieuws’ voor het eerst te beluisteren. Toen nog tweemaal per dag, met uitzendingen van vijf minuten om 13:00 en 18:00 uur. Die lange bulletins zijn gebleven, maar inmiddels verzorgt het ‘3FM Nieuws’ op werkdagen maar liefst achttien uitzendingen. Sinds kort is het ‘3FM Nieuws’ ook te horen tijdens de ochtenduren in het weekend.

In vijf jaar heeft het programma een grote luisterschare weten op te bouwen. Gemeten over de eerste helft van 2005 werd een gemiddeld weekbereik van 1,9 miljoen mensen behaald. Uit een recent onderzoek blijkt bovendien dat ruim 90 procent van de 3FM-luisteraars tamelijk tot zeer tevreden is met de nieuwsvoorziening op de zender. De nieuwsuitzendingen worden beoordeeld met een 7,5. Waardering van vakgenoten was er al eerder: in 2002 won het ‘3FM Nieuws’ een Marconi Award voor het beste informatieve programma op de radio.

Vanaf maandag 14 november gaat het ‘NOS 3FM Nieuws’ verder als ‘3FM NOS Headlines’. Deze naamswijziging past in het NOS-beleid om alle nieuwsvoorziening voor jongeren van 15-25 jaar te bundelen onder één naam. “Het nieuwe label ‘NOS Headlines’ staat voor een aanpak die aansluit bij de nieuwsbehoefte van deze doelgroep. De aanpak onderscheidt zich in onder meer nieuwskeuze, taalgebruik en sfeer. Doel van dit initiatief is uiteindelijk om meer jongeren te bereiken met NOS (sport)nieuws,” aldus de NOS.

Onlangs lanceerde de NOS in dit kader een eigen interactieve website voor jongeren, gemaakt door jongeren (www.nosheadlines.nl). Ook levert de 3FM-Nieuwsredactie korte nieuwsuitzendingen onder de naam ‘NOS Headlines’ aan FunX. De naam Headlines zal in een later stadium ook terug komen op NOS Teletekst.