Home Landelijke radio NPO 3FM 3FM niet meer live vanaf Zwarte Cross vanwege mediawet

3FM niet meer live vanaf Zwarte Cross vanwege mediawet

Stationsinformatie NPO 3FM

NPO 3FM is geen mediapartner meer van de Zwarte Cross. Ook zendt de zender voor het eerst sinds jaren niet live uit vanaf het festivalterrein in Lichtenvoorde. Volgens de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, organisator van het festival in de Achterhoek, is de aangescherpte mediawet daar debet aan.

“Ieder jaar komen we na afloop van de Zwarte Cross bij elkaar om het mediapartnership te evalueren. Dit was het laatste jaar van onze overeenkomst met 3FM, dus voor beide partijen een goed moment om de samenwerking onder de loep te nemen. Hier hebben we een goed evaluatiegesprek over gehad”, aldus de festivalorganisatoren.

Mediawet aangescherpt

3FM liet volgens de organisatie weten ‘zeer graag’ met de Zwarte Cross verder te willen. In de periode van het opstellen van de nieuwe samenwerking, kwam de aangescherpte mediawet om de hoek kijken. “Daardoor wordt het voor 3FM als publieke omroep überhaupt onmogelijk om een samenwerking aan te gaan met een bedrijf als de Feestfabriek.”

Dat betekent dat er voor het eerst in 10 jaar geen 3FM-studio op het festivalterrein in Lichtenvoorde staat. Wel maakt Frank van der Lende dit weekend reportages vanuit de Achterhoek, die op 3FM te horen zijn.

Op vingers getikt

Het Commissariaat voor de Media tikte 3FM en NPO Radio 2 vorig jaar op de vingers nadat beide zenders afspraken met concert- en evenementenorganisaties hadden gemaakt, onder andere over het weggeven van concertkaarten en cd’s. De NPO ging daartegen in protest, maar onlangs werd de opgelegde dwangsom nog eens bekrachtigd.

Wat en of de consequenties zijn voor andere festivals waar 3FM live verslag van doet, is niet bekend.