Home Landelijke radio Radio Veronica Jeroen van Inkel: Ik zat op dood spoor bij Radio Veronica

Jeroen van Inkel: Ik zat op dood spoor bij Radio Veronica

Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel zat vorig jaar op een dood spoor bij Radio Veronica. Vooral aan het muziekbeleid van de zender begon hij zich te ergeren, zo vertelt de NPO Radio 5-dj in gesprek met Nieuwe Revu. “John de Mol knoopt zijn Talpa-dj’s dit in hun oren: je houdt je aan deze muzieklijst, daar betaal ik je goed voor, en anders heb je een probleem. Met als gevolg dat je elke dag vrijwel steeds dezelfde liedjes hoort op de Talpa-zenders. Waarop ik vorig jaar mijn conclusies trok.”

Volgens Jeroen draait ‘een echte radio-dj goede platen, geen eenheidsworst’. “Bij Radio 5 krijg ik hiervoor alle gelegenheid. Ik mag dan nu qua salaris dik onder de balkenendenorm zitten, ik heb er veel creatieve vrijheid en zoveel meer zeggenschap over mijn eigen programma voor teruggekregen.”

Overstap naar Radio 5

Jeroen verliet vorig jaar augustus Radio Veronica; zijn contract werd niet verlengd. In de maanden daarvoor was hij al niet meer op de zender te horen vanwege gezondheidsklachten. “Het was niet mijn eigen keuze om bij Talpa te vertrekken, al ben ik achteraf wel blij dat het zo gelopen is. Anders had ik nu niet bij Radio 5 gezeten“. Volgens Jeroen scoort hij met zijn ochtendshow op Radio 5 nu hogere luistercijfers dan Giel Beelen op Radio Veronica, al is dat volgens laatstgenoemde niet waar.

Jeroen zegt binnengehaald te zijn door Radio 5 om de zender verder te verjongen. “Radio 5 maakt er serieus werk van om van dat ietwat oubollige imago af te komen. Daarom hebben ze het aangedurfd om deze oude radio-rebel op de ochtend te zetten. Net als Radio 2 dat ruim drie jaar geleden met succes heeft gedaan, is Radio 5 nu ook zichzelf aan het vernieuwen met de opdracht om aan de onderkant nieuwe luisteraars te winnen.”

Vertrek Gerard Ekdom

Gerard Ekdom maakt onlangs zijn laatste uitzending op Radio 2; hij stapt over naar het commerciële Radio 10. Volgens Jeroen is Gerard vooral aangekocht door John de Mol om NPO Radio 2 van de troon te stoten. “De Mol is bereid diep in de buidel te tasten. Gerard Ekdom is een mooi voorbeeld. Mijn inschatting is dat hij bij Radio 10 minimaal kan rekenen op een jaarsalaris van een half miljoen euro. Met deze transfer deelt De Mol een forse klap uit aan Radio 2 en versterkt hij de positie van Radio 10.”

Gerard Ekdom hekelt de verhalen over zijn salaris. “Bij de publieke omroep ben je nooit goed bezig volgens de buitenwereld. En ga je weg naar de commerciële jongens, dan ben je een geldwolf van het ergste soort. Het is nooit goed”, zei hij onlangs in Playboy.

Kritiek op Talpa Radio

Jeroen van Inkel heeft al vaker kritiek geuit op zijn voormalige werkgever Talpa Radio. Zo vindt de dj het raar dat de vorming van Talpa Radio is goedgekeurd en is Radio Veronica volgens hem het onderschoven kindje van De Mols radioconcern.

Foto: Radio Veronica

Vorig artikelNadine Roos wint Q-college 2018
Volgend artikel3FM niet meer live vanaf Zwarte Cross vanwege mediawet