3FM heeft een groot deel van het eigen onlinearchief offline gehaald. Zo is over eerdere edities van 3FM Serious Request nauwelijks nog wat te vinden op 3fm.nl en zijn tal van video’s op het officiële YouTube-kanaal van de radiozender offline gehaald. De reden is volgens de zender een nieuwe YouTube-strategie.

Wie op 3FM.nl door wil klikken naar eerdere edities van 3FM Serious Request, stuit veelal op dode links. Eric Corton in 2008 naar Kenia? ‘De pagina die je zoekt bestaat niet’. De bekendmaking van de gaststad voor Serious Request 2009? Dezelfde melding. Op 3fm.nl/seriousrequest is alleen nog nieuws over de editie van vorig jaar te vinden.

“3FM Serious Request bestaat niet meer online”, zegt Koen Maas, jarenlang hoofdredacteur van 3FM.nl. Hij pleit ervoor om het gehele archief onder te brengen bij Beeld en Geluid.

Voorloper

Artikelen van jaren terug die niet over Serious Request gaan, zijn nog wel terug te lezen op 3fm.nl. Maar bij een aanzienlijk deel van die verhalen zijn de YouTube-video’s offline gehaald. Sommige video’s, waaronder de ‘ontmaskering’ van Gary Fomdeck in het Glazen Huis in 2014, waren honderdduizenden keren bekeken.

Een woordvoerder van 3FM laat weten: “3FM werkt aan een nieuwe YouTube-strategie en onderdeel daarvan is het opschonen van de kanalen. Overigens zijn er geen video’s verwijderd, maar zijn ze niet zichtbaar. We bewaren alle content en plaatsen deze wellicht in de toekomst nog terug.”

3FM was al in de Zeroes een voorloper op het gebied van online. ‘3FM.nl start fotolog voor dj’s’, zo schreef deze site in 2003. Ook was het station een van de eerste landelijke zenders die visual radio lanceerde, waarbij je mee kunt kijken in de studio.

Foto: RadioFreak