Home Landelijke radio NPO Radio 4 Vertrekkend zendermanager Radio 4: “Eerste jaren waren heel zwaar”

Vertrekkend zendermanager Radio 4: “Eerste jaren waren heel zwaar”

Marwil Straat, de afzwaaiend zendermanager bij NPO Radio 4, vond de eerste jaren bij de klassieke radiozender ‘heel erg zwaar’. Dat zei ze vanmiddag in het programma ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1. “Het incasseren, dat hoort bij mijn functie. Maar zeker de eerste paar jaar heb ik dat echt moeten leren. Ook al is het vaak op de persoon gericht, ik heb geleerd dat het niet om mij als persoon gaat, maar om mijn functie.”

Negen jaar lang was Marwil zenderbaas van Radio 4. In die jaren voerde ze ook de nodige veranderingen door. En dat namen presentatoren haar niet altijd in dank af. “Zo’n groot veranderingsproces kun je alleen doen als je impopulaire maatregelen neemt. Je vindt dan een hele hoop weerstand op je weg, want mensen willen niet veranderen.”

Uitspraken Clairy Polak

Vooral met Clairy Polak boterde het volgens Marwil niet. Polak haalde eind 2013 in haar laatste uitzending op Radio 4 uit naar de zendermanager. “De zendercoördinator van Radio 4, haar naam is Marwil Straat, die blijkbaar tegenwoordig ook over het personeelsbeleid van de omroepen gaat. Deze mevrouw Straat is ervan overtuigd dat als ik van de zender verdwijn, die luistercijfers over de gehele linie met sprongen vooruit zullen gaan. En werkelijk, ik hoop dat ze gelijk heeft”, zei Polak.

“Ik vind het niet chique”, zegt Marwil nu terugblikkend op de uitspraken van Polak. De zendermanager zegt haar nooit meer gesproken te hebben. “Ik kom Clairy nog wel eens tegen, maar dan kijkt ze echt dwars door me heen. Ze háát mij. Ik vind het jammer dat ze het zo persoonlijk maakt. Er is eigenlijk nooit een mogelijkheid tot contact geweest met Clairy. We hadden ook andere ideeën over waar het heen moest met de zender.”

Live

Marwil Straat vertrekt op het moment dat de publieke klassieke radiozender luisterrecords verbreekt. “Toen ik begon, waren er heel veel programma’s opgenomen. Er werd te weinig radio gemaakt”, zegt Marwil. “Nu is bijna alles live.”

Foto: Michel Schnater | NPO

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.