Home Landelijke radio Woensdag start onderzoek naar oorzaak instorten zendmast

Woensdag start onderzoek naar oorzaak instorten zendmast


Het rechercheonderzoek in Hoogersmilde begint woensdag. Het onderzoek kan dan pas beginnen want eerst wordt de toegangsweg naar de mast verstevigd om zwaar transport mogelijk te maken. Daarna moet een hijskraan de brokstukken van de toren wegtakelen. Dinsdag wordt met zeecontainers een tunnel naar de zendmast aangelegd. Donderdag zullen de afgebroken stukken van de mast worden afgevoerd.

De tunnel is nodig omdat het terrein rond de omlaag gestorte mast volgens de politie nog te onveilig om mensen toe te laten. "We hebben daarom nog geen idee wat de brand heeft veroorzaakt." "Niemand mag de toren in", zegt woordvoerder Stefan Wesselink van mastbeheerder Novec.

Toen vrijdag de brand uitbrak, waren er werkzaamheden bezig, bevestigt Wesselink. Maar het is niet duidelijk of die de oorzaak zijn. Een verband met de brand in de zendmast Lopik in IJsselstein ziet hij niet. "We hebben daar geen aanwijzing voor. Maar ja, het blijft een feit dat er vijftig jaar lang niets aan de hand is geweest en nu ineens twee branden op één dag." Novec wil daarom toch onderzoeken of er een verband is.

De toren in Hoogersmilde zal in de komende weken verder worden ontmanteld. De bewoners van een boerderij in de buurt, die vrijdag moest worden ontruimd, kunnen voorlopig nog niet terug naar huis.