Home Landelijke radio Wilbert Mutsaers: Ik wilde geen duo in de middag

Wilbert Mutsaers: Ik wilde geen duo in de middag

Wilbert Mutsaers heeft er bewust voor gekozen Coen & Sander en Gerard Ekdom te vervangen door ander soortige programma's. In een interview met het Parool  zegt hij over de nieuwe middagshow van Frank van der Lende: "Iedereen dacht dat ik daar een duo moest neerzetten, maar dat wilde ik juist niet doen.

"Toen Eric Corton stopte met 3voor12 was de eerste gedachte een nieuwe Eric. Na vijf minuten konden we concluderen: die is er niet. Dus hebben we met Roosmarijn gekozen voor heel iets anders. Daar moesten mensen even aan wennen maar het werkte wel. Dat is ook de gedachte geweest met Frank. Nu is het echt heel iets anders. En met Timur en Ramon op lunchstek doen we op de plek van Gerard ook iets anders. Maar wel allebei met de echte 3FM-missie", aldus Mutsaers.

Volgens hem is 3FM niet bewust aan het verjongen, maar is dit gewoon een organisatorisch moment wat op een gegeven moment moest komen. "Je moet voorkomen dat je doelstelling wordt het zo lang mogelijk vol te houden tot iedereen zegt: er gebeurt helemaal niks meer."

"Op een gegeven moment komt alles in beweging en dan kun je wat meer ter discussie stellen", gaat Mutsaers verder. "Voor Gerard Ekdom waren ook wat plannen bij Radio 2, dus toen hebben we gezegd misschien is het voor hem leuk om na achttien jaar 3FM iets anders te gaan doen. Hij is een geweldige dj en hoeft niet weg. Maar als hij wil, dan prima. Vervolgens zeggen Timur en Ramón dat ze graag de lunchplek doordeweeks willen. En zo ben ik gaan puzzelen en overwegen."

De weekendprogrammering wordt vanaf augustus bijna helemaal gevuld door jong talent uit de eigen opleiding van 3FM. Eva Koreman, die afkomstig is van Q-music is daar een uitzondering op. "Daar is een duidelijke reden voor. We kwamen een iemand te kort toen iedereen was doorgeschoven. Bij voorkeur een vrouw. En toen kwam Giel met de wens om op vrijdagavond een programma te maken, het liefst een duopresentatie, want dat heeft hij nog nooit gedaan. We kwamen uit op Eva. Wij vonden haar al heel erg 3FM. En zij wilde heel graag naar ons komen om precies die reden", legt Mutsaers uit.

Met de nieuwe programmering kan 3FM weer jaren vooruit.  "De grote groep nieuwelingen zijn allemaal tussen de 20 en 26. Die zijn over vijf jaar maximaal net dertig. Als het goed gaat, zullen dan de andere stations wel weer bellen. En dat zie ik ook als compliment voor het station."
Foto: Hans Peter van Velthoven