Home Landelijke radio Vijf presentatoren van BNN-VARA boven Balkenendenorm

Vijf presentatoren van BNN-VARA boven Balkenendenorm

Logo BNN VARA

Vijf presentatoren van BNN-VARA verdienden vorig jaar meer dan de Balkenendenorm van 179.000 euro. Dat staat in het nieuwe jaarverslag van BNN-VARA. In vergelijking met 2015 zijn het er twee minder, toen waren er nog zeven presentatoren die boven de Balkenendenorm zaten. Door onder meer het vertrek van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga bij de omroep, is het aantal gedaald.

De best verdienende presentator bij de publieke omroep is nog altijd Matthijs van Nieuwkerk. Hij verdiende vorig jaar 580.000 euro, net als in 2015. Gerard Ekdom, presentator van de ochtendshow op NPO Radio 2, was in 2016 goed voor 288.000 euro. Giel Beelen leverde juist salaris in: hij zou 565.000 euro per jaar verdienen, maar in het jaarverslag staat dat de 3FM-dj afgelopen jaar 380.000 euro incasseerde.

Speciaal talent

Op de Balkenendenorm worden alleen uitzonderingen gemaakt als er sprake is van bijzondere talenten. De NPO laat in een reactie weten: “Zij leveren een essentiële bijdrage aan een hoogwaardige kwalitatieve publieke omroep. In betreffende uitzonderingsgevallen heeft de NPO het noodzakelijk gevonden om mee te gaan in de marktwerking, waaraan ook presentatorensalarissen onderhevig zijn. Het bedrag boven de norm moet uit de verenigingskas van de omroepen worden betaald.”

Andere topinkomens

Twee andere presentatoren bij BNN-VARA verdienden afgelopen jaar 206.569 euro en 203.206 euro. Zij leverden beide salaris in. Om wie het gaat, is onduidelijk. Vermoed wordt dat het Jeroen Pauw en Paul de Leeuw betreft.

Marc Adriani, algemeen directeur van BNN-VARA en presentator van ‘Het Platenpaleis’ op NPO Radio 2, verdiende afgelopen jaar 182.676 euro. Dat is minder dan in 2015, toen hij 186.975 euro incasseerde. Door zijn bestuursfunctie valt Adriani niet onder de regeling.