Home Landelijke radio Veronica vraagt rechter om dwangsom in ethersoap

Veronica vraagt rechter om dwangsom in ethersoap

Veronica is weer naar de bestuursrechter in Rotterdam gestapt in verband met de verdeling van etherfrequenties van commerciële radiozenders. De omroep wil dat de rechter een dwangsom verbindt aan de uitspraak dat de verdeling per 1 juni 2003 een feit moet zijn.

Als de overheid er niet in slaagt die deadline te halen, wil Veronica (Veronica Radio en KINK FM) dat een dwangsom van 500.000 euro per dag wordt opgelegd. Dit met een maximum van 15 miljoen euro.

De Tweede Kamer slaagt er telkens niet in op het gebied van de ‘ethersoap’ op één lijn te komen. Daarom besloot de Kamer vlak voor het kerstreces een onafhankelijke commissie in te stellen die in februari een toetsplan moet presenteren. Via dat plan wil de Kamer de negen beschikbare landelijke FM-pakketten verdelen.

Met die beslissing komt de overheid tegemoet aan de eerste deadline van de rechter. Die bestond er uit dat voor 1 januari duidelijkheid moet zijn over hoe er verdeeld gaat worden. Veronica denkt echter dat door deze werkwijze de tweede deadline van 1 juni zeker niet wordt gehaald.

Om dat te voorkomen vraagt directeur J. Hoogesteijn nu om de dwangsom. ,,Als dit toetsplan nog door een nieuwe Tweede Kamer moet worden geloodst dan lijkt me het erg moeilijk om op 1 juni te starten met de nieuwe verdeling. En een tussentijdse, tijdelijke verdeling lijkt me praktisch helemaal onmogelijk. Dat is het alternatief dat de rechter zelf heeft bepaald.”