Home Landelijke radio USA update van 7 december

USA update van 7 december

NAB Broadcasting Hall of Fame
De National Association of Broadcasters (NAB) uit Amerika heeft te kennen gegeven dat de populaire DJ Scott Shannon bij de NAB Broadcasting Hall of Fame zal worden toegevoegd. Dit zal gebeuren op 8 April volgend jaar, tijdens de NAB 2003 in Las Vegas.

Programmaleider en DJ voor het New Yorkse radiostation WPLJ-FM, Scott Shannon's invloed op de US radio scène kan gehoord worden op vele radiostations door heel Amerika. Zijn impact op de radio scène gaat zo ver, dat hij ook wel de 'Meest invloedgevende programma directeur van de laatste 20 jaar' wordt genoemd, aldus Radio and Records.

Als zoon van een soldaat in het Amerikaanse leger, verhuisde Shannon van de ene stad naar de andere. Zijn radio debuut maakte hij op 17-jarige leeftijd in Mobile, AL. Daarna was het de beurt aan Memphis, Nashville, Atlanta, Washington DC en Tampa. In Tampa bedacht hij het succesvolle programma 'Morning Zoo', een dagelijks 4 uur durend feestje op de radio.

Vanuit Tampa maakt Scott Shannon de overstap naar WHTZ, beter bekend als Z100, in New York, KQLZ 100.3 'Pirate Radio' in Los Angeles en in 1991 weer terug naar New York, waar hij bij WPLJ ging werken. Vandaag de dag is WPLJ één van de beste radiostations in New York City en Shannon's ochtendshow 'Scott & Todd in the Morning' één van de beste ochtendprogramma's.

Scott Shannon heeft in zijn carrière al vele awards gekregen, inclusief de Billboards 'Air Personality of the Year' in 1988, 1993, 1994 en 1995. Ook werd zijn carrière en muzikale invloed bevestigd door de 'Rock and Roll Hall of Fame' in 1995, waar hij was verkozen tot één van de beste radio DJ's in Amerika.

GreaseMan goes International
Sinds zijn terugkomst op de radio, stijgt de populariteit van de Greaseman per dag. De ochtendshow van Doug Tracht, Greaseman, wordt op dit moment door 9 verschillende radiostations in Amerika uitgezonden, maar ook via het world wide web. Dit is iets wat nog maar zelden gebeurd, een populaire ochtendshow die ook via het internet te beluisteren is. Greaseman doet het wel, omdat hij van mening is dat iedereen de kans moet krijgen om te luisteren.

En geluisterd wordt er, zo ook in Nederland. Karel Oosterhuis, bekend van Kink FM, werd afgelopen 7 Oktober verrast door een telefoontje van de Greaseman. Karel mocht de Greaseman live in de uitzending alles vertellen over schaatsen en Nederland. Het fragment van dit telefoongesprek is hier te beluisteren.

Wie een keertje naar de Greaseman live wil luisteren, kan dat doen via de website van WGOP, waar tevens oude uitzendingen te downloaden zijn. Ook kan je meer informatie over de Greaseman verkrijgen door naar deze zeer uitgebreide fanpage te gaan.

Werknemers niet blij met Clear Channel
Over het algemeen vinden de Nederlandse radiofreaks de Amerikaanse radioscène geweldig. Stations als Z100 en WCBS-FM in New York en KIIS FM 102.7 in Los Angeles worden vaak als beste stations verkozen. En wie zou het niet prachtig vinden om bij een Amerikaans radiostation te werken??

De keiharde realiteit is echter dat de werknemers van Clear Channel over het algemeen niet blij zijn met hun baan bij een bij Clear Channel aangesloten radio station. Verschillende DJ's hebben aan RadioFreak te kennen gegeven dat de situatie ronduit slecht is. Het loon van een doorsnee DJ is erg laag en in de toekomst blijken ook nog eens veel DJ's ontslagen lijken te worden. Clear Channel gaat in de nabije toekomst op vele radio stations waarvan het bedrijf eigenaar van zijn, voice-tracks op toepassen, zodat een handvol DJ's alle shows op verschillende stations kunnen maken. 'Sure, it makes Clear Channel money. It lowers their over-head and boosts their profit margin, meanwhile all of us on-air people starve', aldus een DJ werkzaam bij Clear Channel. 'I love my station, but I can just no longer take the "financial beating" that this company has been giving me for the last 3 years, and there's no promise of any growth in the future. They pay next to nothing, and I have recently heard that things are only going to get worse for those of us trying to make a living in radio while working for Clear Channel'.

Dus voor iedereen die ervan droomt ook ooit eens voor een Amerikaans radio station te mogen werken, laat deze droom voorlopig op de plank of zoek een station die zelfstandig is of bij onder een ander bedrijf valt, zoals Cox of Infinity. Wordt vervolgd….