Home Lokale radio Tweede Kamer wil streekomroepen financieel helpen

Tweede Kamer wil streekomroepen financieel helpen

De Tweede Kamer wil dat minister Arie Slob maatregelen neemt om streekomroepen met financiële problemen te helpen. De minister van Media belooft onderzoek te doen naar een nieuwe subsidieregeling voor lokale omroepen, maar het wordt volgens hem ‘heel lastig’ extra geld te vinden. Dat schrijft De Volkskrant.

De coalitiepartijen benadrukten in een motie het belang van de pilot met de vijftien streekomroepen. De partijen vinden dat de minister die pilots moet blijven ondersteunen. Hulp lijkt daarin welkom, want meerdere streekomroepen kampen momenteel met grote financiële problemen.

Onacceptabel

Minister Slob benadrukte in de Tweede Kamer wel dat niet het Rijk, maar gemeenten verantwoordelijk zijn voor het financieel ondersteunen van lokale- en streekomroepen. Dat niet iedere gemeente de gemiddelde bijdrage van 1,30 euro per huishouden aan een omroep geeft, noemde Slob ‘onacceptabel’.

De minister beloofde de Kamer om op zeer korte termijn te kijken naar een subsidieregeling voor de streekomroepen. Hij zei dat er in gebieden als Twente mooie dingen gebeuren bij radio- en televisiezenders, zo meldt De Volkskrant.

6 miljoen euro

De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) wil ook extra geld voor de vijftien streekomroepen in ons land. De belangenorganisatie van alle gemeenten in Nederland wil dat het Rijk voor 2019 en 2020 elk jaar 6 miljoen euro beschikbaar stelt. Ook de OLON is aan het lobbyen bij het Rijk.

Vorig artikelTineke de Nooij in ‘Wall of Fame’ in Beeld & Geluid
Volgend artikel‘Verbijsterde’ Philip Freriks stopt met column op Radio 1