De Organisatie van Lokale Omroepen (OLON) gaat over twee weken het gesprek aan met de ministers Slob (Media) en Ollongren (Binnenlandse Zaken). Dat schrijft Tubantia. Doel is om meer geld vrij te krijgen voor de lokale omroepen in Nederland. Flip van Willigen, omroepdirecteur van 1Twente Enschede, voert de gesprekken namens de OLON. Hij trad onlangs toe tot de branchevereniging van de lokale omroepen in Nederland.

Ook de gemeente Enschede gaat bij de provincie en het rijk lobbyen om meer geld beschikbaar te krijgen voor 1Twente Enschede. De lokale omroep van Enschede (ruim 158.000 inwoners) krijgt jaarlijks een subsidie van 100.000 euro van de gemeente. Dat is verhoudingsgewijs lager dan de lokale omroep van Utrecht, die met zo’n 350.000 inwoners een subsidie van 640.000 euro ontvangt. En AT5, de lokale omroep van Amsterdam, krijgt jaarlijks 2,8 miljoen euro aan subsidie.

‘Financiering scheef’

Flip van Willigen gaat namens de OLON met een duidelijk doel naar Den Haag. “Nederland telt 280 lokale omroepen, die in totaal 9 miljoen euro krijgen van het rijk. Zet dat af tegen de 140-150 miljoen euro die de dertien provinciale omroepen gezamenlijk ontvangen. Dan zit er iets scheef met die journalistieke infrastructuur”, aldus Flip in de krant Tubantia.

Geld om de omroep zelf te ondersteunen met meer dan 100.000 euro heeft de gemeente Enschede niet. 1Twente Enschede heeft een begroting van ongeveer een miljoen euro. “Naast die ton van de gemeente halen we zelf ongeveer een half miljoen binnen, bijvoorbeeld uit reclameopbrengsten en via externe opdrachten. Maar dan nog resteert er een gat”, aldus de omroepdirecteur.

Innovatie en prijzen

1Twente Enschede, voorheen TV Enschede FM, werd meerdere keren uitgeroepen tot Beste Lokale Omroep van Nederland. De omroep werkt intensief samen met de regionale krant De Twentsche Courant Tubantia en kreeg voor die ‘journalistieke innovatie’ een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Onlangs werd het station genomineerd voor de prestigieuze Galjaardprijs, vanwege het project ‘Ik teken voor 80’. Daarin zorgde de omroep, samen met de krant en de gemeente, voor een flink hogere opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Foto: Pixabay