De situatie bij de regionale omroep L1 baart zorgen, in het bijzonder de (inmiddels geschrapte) plannen om personeel te volgen met camera’s. Dat schrijft demissonair minister Arie Slob in antwoord op kamervragen van de SP.

Het is al langere tijd onrustig bij de regionale omroep van Limburg. Het personeel wil dat directeur Peter Elbers, die volgens hen autoritair optreedt en slecht communiceert, opstapt. De raad van commissarissen (rvc) weigert dat.

De onrust bij L1 begon vorig jaar, met het vertrek van twee directeuren, gevolgd door de benoeming van Peter Elbers als nieuwe bestuurder. Hij lag vrijwel vanaf het begin overhoop met de Ondernemingsraad en het personeel. Ook het privacystatement van de directeur was omstreden; zo wilde hij verborgen camera’s op de redactie van L1 hangen en de mails van de Limburgse journalisten kunnen lezen. Dat plan trok hij onlangs in.

“De berichtgeving gaf aanleiding tot zorg. Vanwege alle commotie heeft de directeur zijn plannen inmiddels weer ingetrokken”, schrijft demissionair minister Slob. Hij zegt momenteel niet wat te voelen voor een extern onderzoek naar de gang van zaken binnen L1. “In beginsel betreft dit een interne aangelegenheid van L1.”