Home Landelijke radio Twee omroepen halen ledengrens, BNN en MAX groeien hard

Twee omroepen halen ledengrens, BNN en MAX groeien hard

De publieke omroepen moeten de komende week hun ledenadministratie overhandigen aan het Commissariaat voor de Media. Vandaag sluit de termijn waarop ze leden kunnen werven.

De TROS, EO, AVRO en KRO blijven de grootste omroepen. Ze zeggen meer dan 400.000 leden te hebben. De NCRV zit volgens een woordvoerder ruim boven de 350.000. De VARA en VPRO hebben hun ledenaantal niet bekendgemaakt, maar zaten tot voor kort ook onder de 400.000. 

Van de nieuwe omroepen hebben alleen PowNed van weblog GeenStijl en Wakker Nederland van de krant Telegraaf het gehaald. Zij hebben meer dan 50.000 leden, die nodig zijn. Beiden zeggen zelfs boven de 60.000 te zitten. 

Minister Plasterk moet uiteindelijk bepalen of ze ook daadwerkelijk in het publieke bestel komen. Piep!, RTV Oranje, De Vrije Omroep, ZiCoTV, PopNed en Zenit hebben aangeven niet genoeg leden te hebben gehaald. Omroep C, de nieuwe omroep voor kunst en cultuur, haalde 46.739 leden binnen en komt dus net te kort.

Llink heeft voldoende leden om te mogen blijven uitzenden. Ouderenomroep MAX en jongerenomroep BNN zijn de snelste groeiers. BNN zit boven de 300.000 en MAX heeft er 240.192.

Aan de hand van het ledenaantal wordt de zendtijd bepaald. De nieuwe indeling gaat in per september 2010.