Home Landelijke radio TROS-voorzitter voelt zich verraden door staatssecretaris

TROS-voorzitter voelt zich verraden door staatssecretaris

TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd voelt zich verraden door Media staatssecretaris Van der Laan. Dat zei hij maandag in reactie op de presentatie van de plannen van de bewindsvrouw met de publieke omroep. Die plannen werden door de coalitiepartijen vastgelegd in het zogenoemde paasakkoord na het vertrek van minister De Graaf.

In dat akkoord staat dat publieke omroepen in de toekomst geen programma’s meer mogen maken die als puur amusement kunnen worden bestempeld. Wel mogen publieke programmamakers verstrooiende elementen gebruiken om maatschappelijke kwesties voor het voetlicht te brengen. De TROS is juist een omroep die burgers wil vermaken en Van Doodewaerd noemt de plannen daarom heel ernstig. “Als we niet langer het volk mogen bedienen in het omroepbestel, dan moeten we er maar weer over gaan nadenken uit het bestel te treden.”

De TROS dacht vorig jaar, net als de AVRO, ook al aan uittreden, maar deed dat uiteindelijk niet. “Toen moest ik met het pistool op de borst van Van der Laan een keuze maken, terwijl ik haar plannen toen nog niet eens kende. Omdat we dreigden onze uitzendlicentie te verliezen kozen we voor een toekomst in het bestel, maar nu word ik geconfronteerd met een bestel waarin ik niet mag amuseren. Daar zullen we binnenkort eens met de staatssecretaris over gaan spreken.” [Volkskrant]