Home Landelijke radio Paasakkoord: Publieke Omroep op de schop

Paasakkoord: Publieke Omroep op de schop

De Publieke Omroep moet zich in de toekomst gaan richten op drie functies: Nieuws, Opinievorming en maatschappelijk debat en Specifieke informatie en educatie/kunst/cultuur. Dit is de uitkomst van het paasakkoord tussen de coalitiepartijen na het opstappen van minister De Graaf. Amusement is geen doel op zich, maar wel toegestaan als vorm.

Nieuws en sport worden verzorgd door de NOS, opinievorming en maatschappelijk debat door de afzonderlijke omroepen en educatie, kunst en cultuur komen aan bod via een nog nader te definiëren constructie. De huidige omroepen kunnen concurrentie krijgen van ideële organisaties die ook zendtijd en omroepgeld kunnen aanvragen om hun mening voor het voetlicht te brengen.

De raad van bestuur Publieke Omroep moet het geheel in goede banen leiden. Deze overkoepelende organisatie moet ook bepalen of het juist is dat de NOS momenteel flink meebiedt op het opnieuw binnenhalen van de uitzendrechten van de UEFA Champions League. “Over voetbalrechten zijn in dit akkoord geen afspraken gemaakt, dat blijft een zaak van de omroepen zelf”, zei Van der Laan.

Een beslissing over het reclamevrij maken van de publieke netten hebben de onderhandelaars voor zich uit geschoven. “Naar de consequenties daarvan moeten we eerst nog veel onderzoek doen”, zei Van der Laan.