Home Landelijke radio Topsalarissen bij de omroep omlaag

Topsalarissen bij de omroep omlaag

Minister Ronald Plasterk van Media wil de topsalarissen van presentatoren bij de publieke omroep aanpakken. Het salaris zou maximnaal rond de twee ton moeten liggen. Dat is iets boven de Balkenende- norm van 180.000 euro. Eerder werd al bekend dat het kabinet in ieder geval wil dat bestuurders van de omroep niet meer verdienen.

"Als iemand de minister-president interviewt, kun je je afvragen waarom degene die de vragen stelt meer verdienen dan degene die de vragen beantwoord", zo zei Plasterk vanochtend in het Radio 1 Journaal. "De omroep mag nu een voorzet doen over hoe ze met de salarissen omgaan en ik kijk dan of ik het daarmee eens ben."

Onlangs ontstond er al opschudding over de hoge salarissen van een aantal Hilversumse presentatoren bij de publieke omroep.

De omroepsalarissen worden deels betaald uit belastinggeld. Voorzitter Hagoort van de Publieke Omroep zei onlangs dat de Balkenendenorm alleen moet gelden voor omroepbestuurders en niet voor presentatoren. Die zouden anders overstappen naar de commerciële omroep. Plasterk denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat presentatoren ook met iets minder salaris genoegen nemen.