Home Landelijke radio Toekomst Radio 4 al langer onzeker

Toekomst Radio 4 al langer onzeker

Radio 4 gaat binnen nu en vijf jaar van de FM af. Dat zegt Ruurd Bierman van de raad van bestuur van Publieke Omroep. Volgens hem is dat oud nieuws. Die mogelijkheid werd begin dit jaar al genoemd in een beleidsplan van de Publieke Omroep. De zender zou alleen nog maar digitaal en via de kabel te beluisteren zijn. Toen bleef het stil. Maar nu is alsnog commotie ontstaan toen de kwestie ter sprake kwam tijdens een ‘bijpraatgesprek’ van de raad van bestuur en journalisten. Enkele journalisten publiceerden er over. Duizenden luisteraars reageerden met steunbetuigingen op de website van Radio 4. Het CDA stelde Kamervragen. Ruurd Bierman concludeert: “Radio 4 heeft zeer betrokken, hoogopgeleide en mondige luisteraars.”

Radio 4 is in Nederland de enige klassieke zender die nog via de ether uitzendt. Het commerciële Classic FM raakte in 2003 de landelijke etherfrequentie kwijt toen die met een veiling herverdeeld werden. Classic FM bestaat alleen nog op de kabel en raakte een kwart van het marktaandeel kwijt. Margreet Teunissen, de netcoördinator van Radio 4 zegt: “Het zou erbarmelijk zijn als Radio 4 uit de ether verdwijnt. En in Europa ongeëvenaard.” Alle Europese landen hebben een publieke klassieke zender, zegt zij.

Het liefst wil de raad van bestuur FunX landelijk verspreiden via de kabel. De Publieke Omroep heeft een commerciële kabelfrequentie voor FunX gekocht, maar wordt juridisch gedwarsboomd door de VCR, de vereniging van commerciële kabelexploitanten. Zij vrezen oneerlijke concurrentie. Als het niet lukt om de landelijke kabel voor FunX te behouden, moet er een andere oplossing komen, zegt Bierman. En als er een zender uit de ether moet wijken, dan wordt als eerste naar Radio 4 gekeken. Die heeft van de publieke radiozenders de minste luisteraars. “We willen dat liever niet, maar de politiek wil dat wij jongeren bereiken.” De afdeling Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de Publieke Omroep onderzoekt momenteel wat er gebeurt als FunX de frequentie van Radio 4 zou krijgen. (NRC)