Home Landelijke radio Astrid de Jong: “Baby radio scoort”

Astrid de Jong: “Baby radio scoort”

Astrid de Jong keert komende maandag terug op 3FM als side-kick van het programma ‘Wout!’, twee weken later zal ze ook weer beginnen met de presentatie van Radio 1-programma ‘BNN United’ op maandag en vrijdag. In juni ging de presentatrice met zwangerschapsverlof en werd ze vervangen door Willemijn Veenhoven. Op 9 augustus beviel Astrid van een gezonde dochter, genaamd Seska. Genoeg reden dus voor een gesprek met haar.

“Met Seska gaat het prima,” zo vertelt Astrid tijdens de laatst week dat ze thuis zit. “Ze groeit goed, eet goed en is nu al de mooiste en de liefste. En ze heeft ook al goede audio, merk ik als ze moet huilen.” Seska was kerngezond, maar met Astrid ging het in het begin wat minder. “Het was een zware bevalling en ik heb achteraf veel kwalen gehad. Ik ben eigenlijk pas sinds een week weer helemaal gezond.”

Maandag gaat Astrid weer aan de slag naast Wouter van der Goes en twee weken later gaat ze ook ‘BNN United’ weer doen, iets wat lastig te combineren is met het moederschap. “Ik vind het moeilijk om weer vijf dagen per week te gaan werken en ik zou ook eigenlijk moeten stoppen met ‘United’, maar dat kan ik gewoon nog niet. Ik ben een radiofreak en de combi presenteren en produceren is gewoon een droombaan.”

“Ik heb mooiste combinatie die er is,” zo gaat Astrid verder als we vragen naar haar toekomstplannen. “Later als ik groot ben wil ik wel ergens anders gaan werken, maar ik heb net een heftige tijd achter de rug, dus het is fijn dat ik weer op het oude nest terug mag.” Van haar toekomst als moeder heeft ze een duidelijk beeld. “Ik wil heel graag nog een baby, maar ik ga hem niet werpen. De bevalling is me vies tegen gevallen.”

We duiken even het verleden in. Astrid de Jong studeerde af als journalist in de richting televisie, waarna ze drama is gaan studeren. En toen was daar opeens de radio. “Ik kreeg het aanbod om voor een vriend van mij in te vallen bij ‘The Magic Friends’. Het ging om redactiewerk, het schrijven van popnieuws. Ik had toen op een gegeven moment geen geld meer om te studeren en kreeg de kans om meer redactiewerk voor de radio te doen. Via onder meer de ‘Breakfast Club’ en ‘Arbeidsvitaminen’ heb ik bijna voor de helft van alle 3FM-programma’s gewerkt. Toen ik redactie deed voor ‘Thuis op 2′, een column maakte voor datzelfde programma en ook nog bij de Arbeidsvitaminen zat, zag de baas van de AVRO meer in me. Toen ben ik als presentatrice aan de slag gegaan voor AVRO’s ‘Nachtdienst’.

“Op een gegeven moment ging Claudia de Breij weg bij BNN United. Ik liep toen een beetje te grappen dat ik het wel wilde doen, maar eigenlijk wilde ik helemaal niet weg bij de AVRO. Ik heb toen toch een proefprogramma gemaakt en vond het geweldig, toen heb ik dus de overstap gemaakt naar BNN.” En plots was daar RuuddeWild.nl. “Ik had wel invalwerk voor Sander de Heer gedaan als producer bij Ruud en toen Sander vetrok vroeg Ruud me. Toen hij naar Radio 538 ging hebben we het er wel over gehad dat ik mee zou gaan, maar het is er uiteindelijk niet van gekomen. Ik heb toen een tijdje freelance voor BNN gewerkt, onder meer voor het televisieprogramma ‘Hey DJ’. Daar ontmoette ik Wouter van der Goes en dat klikte. Fleur van der Kieft ging weg en Wouter en ik wilde graag met elkaar werken. Ik kon toen daarbij ook weer ‘BNN United’ gaan doen en dus ben ik teruggegaan.”

Vanaf maandag is Astrid weer elke werkdag tussen 16:00 en 18:00 uur op 3FM te horen, veel met voor haar verlof zal er niet veranderen. “We gaan het gewoon weer doen zoals we altijd deden. Ik ga ook weer bij Wouter proberen om ruimte te krijgen voor een item over baby’s, want baby-radio scoort. We kregen altijd veel reacties op de items, het leeft veel meer bij de luisteraars van 3FM dan ik dacht.”