Home Landelijke radio KRO wil kijk- en luistergeld weer terug

KRO wil kijk- en luistergeld weer terug

De KRO wil dat kijkers van de publieke omroepen gaan betalen voor de geboden programma’s. “Ik zou het niet vreemd vinden als we de omroepbijdrage weer invoeren. Niet voor het oude bedrag, maar voor ongeveer euro 40 per jaar”. zegt KRO-voorzitter Frans Slangen in een gesprek met het Financiële Dagblad. Hij reageert met zijn voorstel op de kabinetsplannen om het publieke bestel vanaf 2009 te veranderen.

Omdat de financiering van de publieke omroepen onder druk staat vanwege een afkalvend marktaandeel, moeten alternatieve inkomstenbronnen worden aangeboord. Een bijdrage van euro 40 moet echter niet aan iedereen opgelegd worden, zoals vroeger met het kijk- en luistergeld gebeurde, vindt Slangen. Alleen mensen die de publieke omroepen willen ontvangen, moeten gaan betalen. “Daarmee komt het besef terug dat het maken van televisieprogramma’s geld kost. Daarnaast ontstaat er meer binding met de omroepen als er betaald moet worden.”

Volgens Slangen is het plan eenvoudig te realiseren met een kaart die in een digitale decoder wordt geplaatst. “De publieke omroep hoeft niet gratis te zijn, wel toegankelijk.”

Vorig artikelToekomst Radio 4 al langer onzeker
Volgend artikelPython-recordhouder dankzij 8FM