Home Landelijke radio Talpa trekt zich terug uit Deens radiostation

Talpa trekt zich terug uit Deens radiostation

Het Deense radiostation van Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, heeft surseance van betaling aangevraagd. Het gaat om Radio 100 FM. "Na gedurende vijf jaar veel energie gestoken te hebben in Radio 100 FM, ziet Talpa Radio Denmark zich genoodzaakt surseance van betaling aan te vragen voor de populairste radiozender van Denemarken", zegt een woordvoerder van Talpa. "Het besluit, dat maandag wordt uitgevoerd, maakt duidelijk dat onder de heersende marktomstandigheden commerciële radio in Denemarken niet winstgevend en zelfs niet break-even te maken is."

Volgens De Mol trekt hij zich met tegenzin terug als financier van Radio 100 FM. "Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de medewerkers, want aan hen heeft het niet gelegen, zij maken de beste muziekzender van het land. Toch is het als investeerder niet langer verantwoord hier geld in te blijven steken zonder dat er zekerheid is over een verbetering van de spelregels waaronder dat gebeurt."

Sinds de veiling van FM-frequenties heeft de Deense overheid beloftes afgegeven voor gelijke omstandigheden voor alle bedrijven die dit type radio willen maken. "Dat gelijke speelveld is er echter nooit gekomen", volgens de woordvoerder. "Jarenlang heeft Talpa Radio International in Kopenhagen geprobeerd gehoor te vinden voor het feit dat de kosten voor de licentie en voor auteursrechten veel te hoog zijn om een gezonde bedrijfsvoering mogelijk te maken."

Talpa heeft het radiostation sinds 2003.