Talpa en RadioCorp zijn te innig met elkaar verstrengeld en dat is in strijd met de wet. Dat zegt KINK-programmadirecteur Michiel Veenstra, die een officieel verzoek tot handhaving heeft ingediend bij minister Adriaansens (Economische Zaken). De minister moet nu bekijken of Talpa en RadioCorp inderdaad te veel met elkaar zijn verbonden.

Volgens de wet mag een mediabedrijf maximaal vier radiozenders met een FM-frequentie hebben. Talpa heeft er vier: Radio 538, Radio Veronica, Radio 10 en Sky Radio. RadioCorp bezit er, met 100% NL en SLAM!, twee. KINK stelt dat de beide mediabedrijven te veel samenwerken als één partij, waardoor er sprake is van zes radiostations onder één eigenaar.

Talpa en RadioCorp werken samen via One Media Sales, dat advertentieruimte voor de zenders inkoopt. Volgens KINK heeft RadioCorp nog een ‘aanzienlijke schuld’ openstaan bij Talpa en kan het bedrijf van John de Mol daarmee ‘grote invloed uitoefenen op RadioCorp’. “Het bedrijf van John de Mol bezit daardoor zes FM-frequenties en dat is dus niet toegestaan”, zegt KINK in het AD.

Consequenties

RadioCorp stelt in de krant dat in 2016 de verbondenheid met Talpa is getoetst door het Commissariaat van de Media. Mocht de minister ingrijpen en KINK gelijk geven, dan kunnen de zenders in het uiterste geval hun FM-frequentie verliezen. Al is de verwachting dat dat niet zo snel zal gebeuren.

KINK greep al eerder naar juridische middelen in de strijd om een FM-frequentie. De zender vecht momenteel ook de noodverlenging van de FM-frequenties aan.