Home Landelijke radio SP: medewerkers moeten voorzitter NPO kiezen

SP: medewerkers moeten voorzitter NPO kiezen

Als het aan de SP ligt kunnen de medewerkers van de omroepen zelf de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep kiezen. Volens SP-Kamerlid Jasper van Dijk leidt de invulling van de positie tot een ouderwetse politieke baantjesjacht. CDA, PvdA, D66 en VVD blijken actief te lobbyen om een partijgenoot op deze belangrijke positie te krijgen.

“De programmamakers zitten straks opgescheept met een bestuurder die vooral een politieke agenda heeft in plaats van een omroephart”, zegt Van Dijk. “Dit is een gênante vertoning die totaal niet in het belang is van de omroepen, hun medewerkers of het publiek. Beter zouden we deze procedure stopzetten en de hoogste omroepbaas vanaf nu laten kiezen door de mensen die hij of zij de komende jaren moet besturen: de programmamakers. Dan kan ook een brug worden geslagen over de kloof tussen de omroepmedewerkers en de bestuurders.”

De huidige voorzitter van de Raad van Bestuur, Harm Bruins Slot, stopt komende zomer. Onder andere hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant zou in de race zijn om de nieuwe bestuurdvoorzitter te worden. Ook burgemeester Gerd Leers van Maastricht zou wel trek hebben in de baan. En ook Inge Brakman, nu voorzitter van het Commissariaat van de Media, is wel weer toe aan wat anders en heeft haar belangstelling voor de opvolging van Bruins Slot getoond. [RTL]

Vorig artikelGerard, Michiel en Rob in het glazen huis van 3FM
Volgend artikelMedia Park profiteert van nieuwe dienstregeling OV