Home Landelijke radio Sleutelstad FM wil lokale omroep worden

Sleutelstad FM wil lokale omroep worden


Sleutelstad FM uit Leiden wil in 2012 lokale omroep worden. Dan loopt de zendmachtiging van Holland Centraal af. Sleutelstad FM is nu nog een commerciële zender. "Het is onze bedoeling om een aanvraag te doen voor lokale omroep in de gemeente Leiden, eventueel aangevuld met enkele direct aangrenzende gemeenten", staat in een mail van directeur Chris de Waard van Sleutelstad FM aan de gemeenteraad.

De Waard schreef de mail naar aanleiding van het besluit van de gemeente om de gemeentesubsidie aan de lokale omroep per 2013 te staken. "Nu schrappen van de subsidie treft niet alleen Holland Centraal maar raakt ook toekomstige alternatieven en daarmee de mogelijkheid om wel een echte lokale omroep voor Leiden te realiseren."

Verder vindt De Waard dat het afwijzen van de subsidie om de verkeerde redenen gedaan wordt. "Het college geeft aan HC niet meer representatief te willen verklaren om zo onder de bekostigingsplicht uit te komen. Het is de vraag of dat kan. De gemeente geeft slechts op verzoek van het Commissariaat voor de Media een advies over die representativiteit van een lokale omroeporganisatie. Het CvdM kan van dat advies afwijken en zal dat vrijwel zeker ook doen als blijkt dat een gemeente ten onrechte geen representativiteitsverklaring afgeeft met kennelijk als enige doel het staken van de financiering."

De Waard wijst er ook op dat het wellicht niet mogelijk is om de subsidie te schrappen. "De financiering (1,30 euro per huishouden per jaar) komt overigens van de rijskoverheid (via het gemeentefonds). Jaren terug is de omroepbijdrage gefiscaliseerd en ongeoormerkt in het gemeentefonds gestort. Per 1 januari 2010 heeft een ruime kamermeerderheid besloten dat deze gelden wel degelijk bij de lokale omroep terecht moeten komen."

Sleutelstad FM nam in 2007 de frequentie over van Hofstad Radio en is sindsdien te horen 93.7 FM.

Vorig artikelPublieke omroepen eens over bezuiniging van 50 miljoen euro
Volgend artikelFons van Westerloo wil 2.42 omroepen opheffen