Unity.NU, de lokale omroep van Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude, voldoet bij lange na niet aan de ICE-norm. Dat stelt het Commissariaat voor de Media (CvdM), die de omroep een officiële waarschuwing heeft gegeven. Opmerkelijk is dat Stichting Haagse Media het commissariaat vroeg op te treden. Die stichting was de eigenaar van Sleutelstad in de tijd dat de zender nog commercieel was. Tegenwoordig is Sleutelstad FM de lokale omroep van Leiden.

ICE staat voor de norm die voorschrijft dat een lokale omroep voor ten minste vijftig procent van informatieve, culturele en educatieve aard moet zijn. Het Commissariaat zegt te erkennen dat het voor lokale omroepen vaak lastig is om aan de ICE-norm te voldoen, vanwege gebrek aan capaciteit of financiële middelen. “Zeker daar waar het gaat om programma-aanbod op radiokanalen”, aldus het commissariaat.

Stappen nemen

Holland Centraal en RTV Leiderdorp, de stichtingen achter Unity.NU, hebben volgens het commissariaat aangegeven stappen te nemen om het lokale media-aanbod te vergroten. Dit voorjaar moeten zij aan het Commissariaat laten weten welke aanpassingen zij hebben gedaan en in hoeverre zij daarmee aan de ICE-norm voldoen.

Foto: PxHere