De lokale omroepen van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude gaan fuseren. In Leiden heeft Sleutelstad de zendmachtiging, in de andere gemeentes is dat Unity. Onder de naam ‘Unity.NU’, met het nieuws van Sleutelstad wil de omroep de licentie van publieke omroep krijgen voor al de gemeenten in de regio Leiden. De medewerkers van de omroepen zijn op de hoogte gebracht.

De besturen van de omroep maakten bekend dat zij deze week nog fuseren, zodat er een sterke bestuurlijke eenheid ontstaat. Deze besturen gaan voor juni 2023, gezamenlijk de licentie voor de komende vijf jaar aanvragen. Iets waar lokale politici al een tijdje op aandrongen. Daarnaast stuurt de landelijke overheid al een tijdje aan op het vormen van streekomroepen, waardoor beide omroepen uiteindelijk toch samen zouden moeten.

Hoorbaar en zichtbaar

De komende tijd zal de samenwerking al hoorbaar en zichtbaar worden voor de luisteraars en kijkers van de twee omroepen. Er zal content uitgewisseld worden en bepaalde producties worden al gezamenlijk opgepakt. Producenten Chris de Waard en Rudo Slappendel geven leiding aan de omroepen.

Als in het najaar de nieuwe omroep de licentie krijgt, dan gaan de omroepen echt samen. “Het uitgangspunt is dat er voor alle programmamakers ruimte blijft. Al moet er wel met de programmering geschoven worden, omdat er twee programmeringen in elkaar geschoven moeten worden”, laten de omroepen weten.