Home Landelijke radio Scholieren halen hun nieuws niet van de radio

Scholieren halen hun nieuws niet van de radio

Scholieren (11-19 jaar) komen niet aan hun nieuws via de radio. Dat blijkt uit onderzoek van Scholieren.com. Nieuws op de radio scoort laag op de naamsbekendheidsindex. 68 procent van de scholieren kent het nieuws op Radio 538, gevolgd door het nieuws op Sky Radio (60 procent), Q-music (57 procent), het Radio 1 Journaal (47 procent), het nieuws op Slam!FM (44 procent), het nieuws op 100%NL (36 procent) en het nieuws op 3FM (31 procent).  Het nieuws op Radio 2 en BNR kent maar 19 procent van de scholieren.

Het NOS Journaal wordt door de scholieren als de meest betrouwbare nieuwsbron gezien. De nieuwsuitzendingen op 3FM (NOS op 3) scoren lager dan de nieuwsuitzendingen op Radio 1 en Radio 2. Toch zijn al die bulletins van de NOS. Radio 1 en 2 worden door 45 procent en 35 procent van de scholieren als 'heel betrouwbaar' genoemd. Het NOS op 3 op 3FM is volgens slechts 23 procent heel betrouwbaar.

De radiozenders van de publieke omroep scoren allemaal hoger dan de commerciële zenders qua betrouwbaarheid. De link met de NOS wordt door respondenten vaak genoemd.

Een bulletin op Q-music wordt minder vertrouwd. "Luisteraars van Q-music luisteren het liefst niet naar nieuws maar naar muziek. Het nieuws wordt daardoor veel te kort verteld, waardoor essentiële feiten wegvallen", aldus een scholier.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Scholieren.com. De 1000 respondenten van het vmbo, havo en vwo werden geworven uit het jongerenpanel van Markteffect en via een oproep op huiswerksite Scholieren.com.