Home Landelijke radio RvB PO niet blij met hoger lidmaatschapsgeld en vrijgeven programmagegevens

RvB PO niet blij met hoger lidmaatschapsgeld en vrijgeven programmagegevens

"De eerder aangekondigde bezuinigingen treffen Hilversum als een mokerslag", dat zegt het Raad van Bestuur van de Publieke Omroep als reactie op de plannen van minister Bijsteveldt voor de publieke omroep. In een persbericht kondigt de raad "jaren van ontslagen, onderzekerheid en reorganisaties" aan.

De RvB is wel blij moet hervormingen, waarbij de publieke omroep middels fusie krimpt tot acht omroepen. "Dat betekent minder versnippering en minder bureaucatie. Het betekent ook een minder versnipperd aanbod op de televisie- en radiozenders. Dat is goed voor het publiek. Ook de voorgestelde integratie tussen de landelijke en de regionale publieke omroep is een verbetering. De kijker en luisteraar kan straks profiteren van de kruisbestuiving tussen regionale en landelijke zenders."

De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep is niet blij met de verhoging van lidmaatschapsgeld voor omroepen. "Vijftien euro per jaar is voor minder draagkrachtige Nederlanders en voor jongeren vaak teveel om lid te worden of te blijven van een omroepvereniging. Het bestel dreigt daarmee geen afspiegeling te blijven van de hele samenleving. Dat betekent dat de Raad van Bestuur nog meer moet kunnen sturen op programma’s voor alle Nederlanders."

Ook met het vrijgeven van programmagegevens is de Publieke Omroep niet blij. De RvB vindt de vergoeding te laag en spreekt van "verkapte subsidie voor de uitgevers". Met de strengere regels voor online activiteiten is men ook niet blij. De RvB denkt dat hierdoor moeilijker is om in te spelen op het veranderende mediagedrag.