Home Landelijke radio Ruud de Wild: Radio 538 is zijn scherpe randje kwijt geraakt

Ruud de Wild: Radio 538 is zijn scherpe randje kwijt geraakt

Ruud de Wild maakt deze week zijn laatste show op Radio 538. Voor de derde keer vertrekt de dj bij de zender. Dit keer is het een verplicht vertrek. In de Volkskrant zegt de dj dat sinds het vertrek van directeur Jan-Willem Brüggenwirth het scherpe randje van de zender af is.

De komst van Jacqueline Smit als directeur van de station heeft het station niet veel goeds gedaan in de ogen van De Wild. "Ik heb al veel te lang geen ruzie meer gemaakt over een plaat, zoals ik deed toen Jan-Willem directeur van het station was. Sinds zijn vertrek in 2013 is 538 niet meer mijn station geweest. Ik snapte het niet meer." Inmiddels is Smit ook vertrokken bij de zender en vervangen door Menno Koningsberger.

"Het 538 in de periode waarin Jan-Willem het station leidde, van 2004 tot 2013. Dat waren de gloriejaren. De acties, de reclames, het was stoer. In 2008 ben ik voor het geld naar Q-music gegaan. Twee jaar later belde Jan-Willem me op. 'We moeten praten', zei hij. We maakten ruzie toen ik vertrok, maar hij wilde me weer op mijn oude plek hebben. Jan-Willem geloofde erg in eigen kweek. Ik ook. 'Jij en Edwin, dat is plus en min', zei hij. 'De vertrouwde boy next door en het scherpe randje. Dat moeten we hebben. Jij bent begonnen bij 538, je bent geen aankoop.' Hij haalde me terug en schreef in het persbericht: 'Klootzakken ga je toch missen.' Zoiets moet je durven. Dat is niet meer. Het station is anders geworden.'"

Na het vertrek Van Brüggenwirth vertrok Niek van der Bruggen uit het team van De Wild en verruilde Radio 538 voor Q-music. "Ik was vanaf dat moment zoekende. Ik ben niet jaloers – jaloezie ken ik niet – maar ik heb Edwin Evers altijd om één ding benijd: zijn sidekicks zijn in vaste dienst. Zij zíjn Edwin. Mijn sidekicks werkten niet uitsluitend voor mij. Toen Niek naar Q-music ging, viel er een gat. Het gouden trio viel uit elkaar. Alleen met Jelte in de studio was het rustiger, maar ook saaier."

Ruud de Wild kreeg net als de rest van Nederland begin februari te horen dat hij vertrekt bij Radio 538. "In de media kreeg ik het bevestigd. Zo is de radiowereld kennelijk." In de krant zegt de dj dat hij gesprekken met de directie miste over de toekomst. "Ik miste een plan. Ik ben erg van het harmoniemodel. Ik kan goed tegen de waarheid, als het maar eerlijk gaat, recht in het gezicht. Niet achter je rug om."

Over zijn vertrek is De Wild gelaten: "Ik ben een van de weinige radiomakers die er op het hoogtepunt uit vliegt." Hiermee doelt De Wild op de luistercijfers. "In elk geval ben ik niet die zielige selfkicker die zo nodig moest."

Bij Radio 538 moet hij plaats maken voor Coen Swijnenberg en Sander Lantinga die met de Coen en Sander Show van 3FM komen. Zelf had De Wild liever gezien dat er eigen talent hem opvolgde. "Mijn grote droom was geweest om Ivo van Breukelen van de show De Avondploeg klaar te stomen voor de middag. Hij is één van de grootste talenten van de radio. Zo wilde Jan-Willem het ook."

Eerder zei De Wild bij Pauw wel de keuze voor het 3FM-duo te begrijpen: "Ik denk dat zij passen bij het profiel van wat Radio 538 wil zijn. Het is heel slim om de grote concurrent binnen te halen."

De Wild gaat zich nu richten op zijn kunst maar sluit een terugkeer niet uit. Op de vraag of er gesprekken zijn zegt hij: "Nee. Nou ja. Gesprekken… Niet van: 'Wil je hier komen werken?' Ik praat met iedereen. Zo gaat dat in de radiowereld."