Home Landelijke radio Pim Fortuyn doodgeschoten na uitzending Ruud de Wild

Pim Fortuyn doodgeschoten na uitzending Ruud de Wild

Pim Fortuyn is vanavond even na 18:00 uur doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. Een man met een baseballpetje schoot een aantal keer op hem. De schutter is inmiddels gepakt. Fortuyn werd getroffen toen hij naar zijn auto liep, na een radio-uitzending bij Ruud de Wild op Radio 3FM.

Paul van der Lugt, zendercoördinator van 3FM, heeft alles zien gebeuren. "Ik keek uit mijn raam, en zag dat een man met een baseballpet op hem afkomen. Vervolgens schoot er iemand op Fortuyn. Ik dacht eerst dat het een klappertjespistool was", aldus van der Lugt. Ruud de Wild stond naast de lijsttrekker van de Lijst Fortuyn. "Ruud de Wild liep samen met Fortuyn naar buiten nadat ik de lijsttrekker een hand had gegeven", aldus van der Lugt.

"Oh mijn god, oh mijn god, oh mijn god", dat was de reactie van Peter de Vries van het 3FM nieuws. Hij stond vlak na de aanslag naast Pim Fortuyn. "Wat moeten we doen?", zei hij op het eind. Hij was duidelijk aangedaan na de aanslag.

Ruud de Wild zwaar emotioneel na aanslag
Ruud de Wild was na de aanslag niet aanspreekbaar. Bij BNN is op dit moment een traumapsycholoog aanwezig. Ruud de Wild zei in een kort gesprek met een journalist van Radio Rijnmond zeer emotioneel te zijn, en na het horen van de schoten zo snel mogelijk wilde wegrennen. Hij zei na het zien van Fortuyn op de grond helemaal gek te worden. Hij sloot het gesprek huilend af. Pim Fortuyn zat twee uur in het radioprogramma van Ruud de Wild op Radio 3FM. Enkele minuten nadat Fortuyn het programma verliet werd hij neergeschoten.

Op de website van 3FM is een rouwbericht verschenen. Ook is er al een condoleance register geopend via deze site. Op de site kunnen ook fragmenten uit de uitzending van Ruuddewild.nl gedownload worden.

Radiostations snel over op berichtgeving rond aanslag
Radio 3FM is meteen aangepaste muziek gaan draaien. Om 19:00 uur zijn er 3FM enkele minuten aan stilte ingelast. Er heerst grote verslagenheid bij de popzender aan gezien het incident gebeurde na een uitzending op 3FM. Radio 1 was onmiddellijk live bij de gebeurtenis. Rond kwart over 7 meldde Radio 1 dat de dader gepakt is.

Een verslaggever in opleiding van BNN Radio 1, Filemon Wesselink, sprak vlak na de uitzending van Ruud de Wild nog met Pim Fortuyn. Hij is de laatste geweest die met Fortuyn een interview had. Hij zat aangedaan in de uitzending van Radio 1 na 18:00 uur. Hij was rond 20:30 uur ook te gast op Nederland 2 bij de uitzending van de gezamenlijke omroepen.

Yorin FM is weer overgegaan tot de normale programmering. Eerder op de avond zonden ze het RTL nieuws uit. Op dit moment kunnen luisteraars op de zender reageren.

Fortuyn gaf regering al de schuld van eventuele aanslag in Jensen!
Fortuyn zei bij het programma Jensen! op Yorin TV dat als hem wat zou overkomen, dat dat mede de schuld zou zijn van de Nederlandse regering. "Zij hebben een klimaat gecreëerd rondom mij dat niet normaal is. Je moest eens weten wat voor bedreigingen ik in de bus krijg. Als mij wat gebeurd zijn zij mede verantwoordelijk.", aldus Fortuyn tegenover Yorin FM dj Robert Jensen.

Voor de BBC radio herhaalde hij dit en richtte hij zich vooral op Wim Kok: "De minister-president heeft de mensen tegen mij opgezet. Als mij iets gebeurd is hij verantwoordelijk. Hij geeft me geen beveiliging.", aldus Fortuyn.

Radiofreak staakt feestactiviteiten
Radiofreak heeft meteen na het bekend word en van het nieuws rondom de aanslag op Pim Fortuyn de feestactiviteiten in het kader van het 1-jarig bestaan gestaakt en zich op de berichtgeving rond deze gebeurtenis gestort. Het logo op de site werd aangepast en de feestelijke opener op de site werd verwijderd.