Ruud de Wild heeft vanmiddag een statement gemaakt door platen te draaien van Marco Borsato. ‘Ik leef niet meer voor jou’ en ‘De Waarheid’ kwamen na elkaar voorbij en later draaide hij ook nog ‘Rood’. Directe aanleiding was dat vanmiddag bekend werd dat het Openbaar Ministerie (OM) acteur Thijs Römer strafrechtelijk gaat vervolgen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gaat volgens het OM om online zedendelicten met minderjarigen. Die zouden destijds tussen de 14 en 16 jaar zijn geweest.

“Mag ik de platen van Thijs nu dan niet meer draaien?”, vroeg hij aan zijn tijdelijke co-host Bridget Maasland. “Dan doe ik Marco Borsato zo meteen. En dat is geen grap.” Daarna startte hij ‘Ik leef niet meer voor jou’ in. “Iedereen zit nu te kijken, kan het niet?” “Ik hou je niet tegen”, reageerden zijn co-hosts Gijs Hakkert en Bridget Maasland. “Binnenkort kan er weer gestemd worden voor de platen op de Top 2000, ik denk dat er veel mensen weer op deze platen gaan stemmen”, eindigde Ruud.

Boycot?

Begin dit jaar stopten een flink aantal radiozenders met het draaien van Marco Borsato nadat er onthullingen waren geweest van sexueel wangedrag achter de schermen bij televisieprogramma ‘The Voice’. Borsato werd daar prominent in genoemd. Ook NPO Radio 2 haalde de zanger van de playlist af.

Radio 2 draaide Marco Borsato in april ook tijdens ‘De Koninklijke 500‘. Toen benadrukte een woordvoerder dat er geen boycot is tegen Marco Borsato. “Maar gezien de enorme verontwaardiging bij het publiek over een aantal artiesten naar aanleiding van de schokkende verhalen, hebben we in overleg met de omroepen besloten om deze muziek voorlopig niet actief op te nemen in de playlist. Dat beleid is onveranderd. Het stond en staat programmamakers vrij om muziek van deze artiesten te draaien als ze dat willen.”

Foto: Darren Smith | KRO-NCRV