Home Landelijke radio Ruim 3000 donoren melden zich aan na ‘stamweek’ van 3FM

Ruim 3000 donoren melden zich aan na ‘stamweek’ van 3FM

Ruim 3000 donoren hebben zich aangemeld voor stamceldonatie na de ‘Stamweek’ van NPO 3FM. Op initiatief van KRO-NCRV-dj Wijnand Speelman stonden verschillende programma’s de afgelopen week stil bij stamceldonatie. Wijnand sloot de week af vanuit het (stam)cellencomplex Wolvenplein in Utrecht.

“Ik ben ongelofelijk blij met alle aandacht die we hebben weten te genereren”, zegt Wijnand. “Dat we in een week zoveel mensen meer kunnen vertellen over stamceldonatie, hoe belangrijk het is en dat er zich dan ook nog zoveel mensen aanmelden als potentieel donor. Daar ben ik iedereen enorm dankbaar voor en de teller loopt nog steeds door. Deze genezingsmethode heeft veel te weinig bekendheid in Nederland, daarom wilden wij er aandacht aan besteden en luisteraars meer kennis geven over dit onderwerp.”

Via de 3FM-app kwamen volgens de zender honderden berichten binnen van luisteraars die zich betrokken voelde bij de actie. Voor sommige patiënten met leukemie of andere ernstige bloedziekten is genezing mogelijk dankzij stamceltransplantatie.

Deze genezingsmethode is nog onvoldoende bekend bij jongeren waardoor te weinig mensen, die mogelijk een leven kunnen redden, zich aanmelden als potentieel stamceldonor. Het gevolg is dat het niet voor elke patiënt mogelijk is om op tijd een passende stamceldonor te vinden.