Home Regionale radio RTV Noord moet zes mensen ontslaan

RTV Noord moet zes mensen ontslaan

Bij RTV Noord verdwijnen zes banen als gevolg van de bezuinigingen op regionale omroepen. Dat staat in het reorganisatieplan van de omroep dat vanmiddag aan het personeel is voorgelegd.

De regionale omroep voor Groningen krijgt volgend jaar ruim één miljoen euro minder subsidie van het Rijk. Dat is elf procent van de totale begroting. In totaal verdwijnen zes banen (3,68 fte) bij ondersteunende diensten. Ook is er minder geld voor het inhuren van freelance-medewerkers.

Daarnaast verdwijnen een aantal programma’s zoals het radioprogramma ‘Twij Deuntjes Veur Ain Cent’. Ook de weekendprogrammering op Radio Noord zal soberder van opzet zijn. RTV Noord stopt ook met teletekst.

“Pijnlijk”, zegt directeur Gijs Lensink, “maar bezuinigingen van deze omvang kunnen we niet zonder vervelende ingrepen oplossen. We maken een keuze voor de toekomst.” De omroep bezuinigt daarom niet op de nieuwsredactie. Er komt meer ruimte voor nieuwsverslaggeving. “Het publiek verwacht steeds snellere berichtgeving van ons op steeds meer kanalen. De regionale journalistiek is de basis van ons bestaan. Dat vraagt eerder extra inzet van middelen”, zo zegt hoofdredacteur Mischa van den Berg.

Verder wordt bezuinigd op de huisvesting, de technische kosten en wordt de bedrijfskantine gesloten. Eerder werden al twee van de drie radiostudio’s afgestoten en werd besloten verslaggevers zelf te laten filmen.

Het was de bedoeling om de regionale omroepen meer samen te laten werken, maar dat plan haalde het niet.