Home Regionale radio Publieke Regionale omroepen gaan toch niet nauwer samenwerken

Publieke Regionale omroepen gaan toch niet nauwer samenwerken

De regionale omroepen gaan toch niet verder samenwerken. Acht van de dertien omroepen zien het niet zitten om hun eigen plan door te voeren. Staatssecretaris Dekker wil 17 miljoen euro bezuinigen op de omroepen en denkt dat de samenwerking leidt tot efficiënter werken.

Het kabinet trekt het wetsvoorstel in vanwege het kleine draagvlak en roept de omroepen op om niet te bezuinigen op redacties en programma’s.

De acht omroepen zijn tegen omdat ze vinden dat hun journalistieke onafhankelijkheid in de huidige plannen wordt aangetast. Het was onder andere de bedoeling om besturen samen te voegen.

De ondernemingsraden van de vijf omroepen die wel voor zijn riepen Dekker afgelopen week op om het wetsvoorstel toch in te dienen. Zij denken dat de bezuinigingen nu alsnog voor een groot deel terecht zullen komen bij de redacties en de programma’s. RTV Utrecht, RTV Rijnmond, RTVNH, Omroep Flevoland en RTV Noord zijn voor de plannen.

“U moet weten dat van die dertien directeuren er volgens het plan vijf over zouden blijven. Zelf bedacht. Maar nu het op uitvoeren aankomt toch allemaal best beangstigend, kennelijk”, zegt hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord.