Home Landelijke radio Reportage: 3FM verhuist naar Peperbus

Reportage: 3FM verhuist naar Peperbus

Grootse plannen had het NOB met internet. Het omroepproductie bedrijf ging programma’s maken voor internet televisiestations. Op het MediaPark werd een speciaal gebouw neergezet die, zoals dat bij internet hoort, een futuristische uitstraling kreeg. Maar het vier verdiepingen tellende ronde gebouw werd niet lang gebruikt aangezien de internetbel klapte. Zoals vele computerbedrijfjes ging ook NOB Interactive, zoals het onderdeel heette, over de kop. Het gebouw staat dan ook alweer een paar jaar leeg.

Het MediaPark is inmiddels niet meer van het NOB. Het bedrijf verkocht alles aan het commerciële bedrijf TCN. Publieke Omroep kocht op het Park een aantal gebouwen. Een van deze gebouwen was ‘de Peperbus’, het futuristische ronde gebouw dat alweer even leeg stond. Toevallig was 3FM net op zoek naar een andere ruimte. De huidige studio in het Audiocentrum was verouderd en het gebouw zelf zag er ook niet fris uit.

Eerst zou het hele station een verdieping hoger gaan zitten naar de oude studio’s van de EO. Maar met de aankoop van het ronde gebouw werd alles anders.

“Ik was meteen verkocht”, zegt Iwam Reuvekamp tegen ons. Hij begeleid de verhuizing van het publieke popstation naar het nieuwe gebouw. “Meteen heb ik een memo gestuurd naar Publieke Omroep. Net op tijd bleek later, want toen kwamen de bezuinigingen.” Wij nemen alvast een kijkje in het gebouw. 3FM zit heel toepasselijk op de derde verdieping. En dat is meteen te zien. Alles is in de nieuwe kleuren van 3FM geschilderd.

De rondleiding begint in de ontvangsruimte. Daar valt meteen de schildering aan een van de muren op. “Dat heeft Ruud de wild gemaakt. Hij heeft alle dj’s gevraagd naar hun favoriete artiesten en die verwerkt in dit schilderij. Dagelijks werkt hij er ongeveer een uurtje aan”, vertelt Iwan. “Verder zijn hier mogelijkheden voor een bandje om te spelen. Met een camera kan de dj ze volgen.” We vervolgen naar de studio. Het uitzicht is duidelijk verbeterd. Door de ramen zijn bossen met enkele huisjes ertussen te zien. Voor de rest is de ruimte in vergelijking met de oude studio enorm. “Ook hier kan een bandje optreden. Dat is helemaal leuk voor de dj. En alles is een stuk ruimtelijker. De uitzendtafel lijkt op de nieuwe studio van de TROS. Zo zitten er handig ijzeren staven onder waar je je voeten op kunt laten rusten. Gevuld met zand, zodat je ze niet hoort. Verder is de tafel waar alles op staat in hoogte verstelbaar. De mengtafel is vernieuwd en ook de beeldschermen van de pc’s zijn nieuw. Verder ziet de dj nu wie er belt en of diegene al eens wat gewonnen heeft. Voor de rest verhuizen we alles over vanuit de oude studio. Dat spul is goed genoeg!” De tafel waar de spullen opstaat is in hoogte voorstelbaar. Voor iedere dj moet het dus een goede werkplek zijn.

Maandag start Rob Stenders met zijn ochtendshow als eerste in de nieuwe studio. Tot die tijd moet er nog veel gebeuren. “Aanstaande vrijdag zenden we vanaf 14:00 uur uit in de nieuwe TROS-studio. De TROS zendt zelf toch al veel uit in het weekend. In het weekend gaan we dan alles verhuizen.

Alle dj’s konden de afgelopen tijd twee uur lang indraaien. Daarnaast hebben ze in twee weken tijd allemaal een inwerkcursus gehad. “De meesten hadden er niet zoveel moeite mee”, zegt Iwan. Als wij binnenwandelen is Cobus net bezig met indraaien. “Ik ben vooral blij met het uitzicht en de ruimte”, zegt de KRO-dj. “Ik vind het vooral goed dat bandjes nu bij ons in dezelfde ruimte kunnen spelen.” Met de apparatuur heeft hij geen moeite. “Ik denk wel dat er in het begin nog veel fouten worden gemaakt, maar ach… het schuifje omhoog is nog steeds geluid harder, en het schuifje omlaag is zachter!” Ook is hij blij met de goede overleg die vooraf ging aan de bouw van de studio. “We zijn nauw betrokken bij de inrichting en konden ideeën aandragen. Dat overleg was perfect”, zegt Cobus. In totaal heeft de planning van de nieuwe studio twee jaar geduurd. “Maar dan heb je ook wat!”, zegt Iwan.

De rondleiding voert ons daarna naar de ruimte van de eindregie. “Ook hier is nu meer plaats”, zegt Iwan. “Daarnaast is er nu een regiepost. Niet veel programma’s hebben een regisseur, maar wel een paar.” We lopen door naar de ruimte voor de vormgeving. “Naast twee spreekcellen voor het nieuws, komt ook de vormgeving hier te zitten. Het leuke van die spreekcellen is dat ze uitzicht hebben op de dj. Die kan ze dus ook zien.”

De kantoorpanden staan allemaal nog leeg. Alleen in de ruimnte voor zendercoödinator Florent Luyckx staan al wat dozen. “De redactie van het 3FM Nieuws kijkt uit op de eindregie van Radio 2. Die zitten hiernaast in het videocentrum.” Ook de internetredactie, de muzieksamenstellers en de administratie komt in hetzelfde gebouw. 3FM heeft hier haar eigen verdieping.

Naast 3FM zit ook de netcoördinatie van de televisiezenders Nederland 1, 2 en 3 in het gebouw. Uiteindelijk moet ook de coördinatie van de landelijke publieke radiozenders en de Raad van Bestuur van Publieke Omroep een plaats krijgen in De Peperbus.

Hier een aantal foto’s uit de studio:


De soundprocessing van 3FM blijft het zelfde, op dit moment hangen er nog tijdelijke onderdelen in. Komend weekend gaat alles echt over.


De spreekcel van het 3FM Nieuws kijkt uit, via de regie kamer, op de studio.


De regiepost.


De eindregie.


Het kunstwerk van Ruud de Wild.