Home Landelijke radio Duizenden FM-zendertjes uit de handel genomen door Agentschap Telecom

Duizenden FM-zendertjes uit de handel genomen door Agentschap Telecom

Het Agentschap Telecom heeft sinds september vorig jaar “duizenden” verboden FM-zendertjes uit de handel genomen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag bevestigd.

Apparaatjes zoals de Carbaby en de iTrip zijn vooral handig om mobiele gesprekken te voeren of muziekbestanden af te spelen via een FM-frequentie op de autoradio. De Carbaby is een draadloze carkit voor nog geen 20 euro. Het apparaat maakt gebruik van FM-frequenties die vorig jaar voor miljoenen euro’s zijn geveild onder commerciële radiostations.

De iTrip maakt het mogelijk digitale muziekbestanden (MP3) via een FM-frequentie op de radio af te spelen. ,,Voor het gebruik van de FM-band is een vergunning nodig”, legt het Agentschap Telecom uit. Het voeren van gesprekken via de Carbaby of het luisteren van muziekbestanden met de iTrip kan radiozenders storen.

Het Agentschap Telecom maakt met name jacht op de fabrikanten en leveranciers van de verboden FM-zenders. In sommige gevallen zijn boetes opgelegd, afhankelijk van de omvang van de handel. De minimumboete bedraagt 1600 euro.