Home Landelijke radio Regionale omroepen en Wereldomroep onderzoeken samenwerking

Regionale omroepen en Wereldomroep onderzoeken samenwerking

De regionale omroepen en Radio Nederland Wereldomroep onderzoeken de mogelijkheid van verregaande redactionele samenwerking bij de productie van radionieuws uit binnen- en buitenland. De omroepen streven er naar om vanaf 2009 met één radioredactie meerdere malen per dag een gezamenlijk actualiteitenprogramma uit te zenden.

De hoofdredacties en de directies van de regionale omroepen, de regionale stichting ROOS en Radio Nederland Wereldomroep hebben ingestemd met een plan voor samenwerking, dat de komende tijd verder zal worden uitgewerkt. Ook de NOS steunt het plan.

De regionale omroepen, de Wereldomroep en de NOS werken nu al samen op het gebied van nieuws en actualiteiten in de RadioNieuwscentrale (RNC). Via de redactie van de RNC worden bijdragen van alle 15 aangesloten nieuwsredacties uitgewisseld. Daarnaast produceert de RNC driemaal per werkdag een overzicht van actualiteiten uit binnen- en buitenland, dat door een aantal regionale omroepen wordt uitgezonden.

Zowel de RNC als de Wereldomroep maken bij de samenstelling van hun actualiteitenprogramma’s gebruik van NOS-materiaal. Daarmee wordt overlapping van werkzaamheden binnen het publieke bestel voorkomen. Ook in de nieuwe, gezamenlijke actualiteitenprogramma’s zal geput worden uit radiobijdragen van de NOS, aangevuld met de sterke kanten van de andere partners: regionaal, nationaal en internationaal nieuws.