Home Landelijke radio Regeringspartijen willen bezuinigingen bij NPO met 40 miljoen euro dempen

Regeringspartijen willen bezuinigingen bij NPO met 40 miljoen euro dempen

De regering maakt 40 miljoen euro vrij om de teruggevallen STER-inkomsten over volgend jaar op te vangen. Dat bevestigen bronnen aan de Telegraaf en de NOS. Door de tegenvallende reclame-inkomsten is er zo’n 62 miljoen euro minder in 2019 en moet er bezuinigd worden.

Voorwaarde voor de steun is wel dat er een goed plan voor de toekomst van de NPO komt. Als dat plan aan de verwachtingen voldoet, sluiten de coalitiepartijen niet uit dat de 40 miljoen euro structureel beschikbaar komt, ook na 2019.

De bezuiniging was een verrassing voor de omroep en de politiek. Er is kritiek op oud-VVD-staatssecretaris Dekker die tijdens de onderhandelingen over de nieuwe coalitie de tekorten niet meldde. Daarom is daar toen ook geen oplossing voor bedacht.

De Tweede Kamer overlegd nu over Mediazaken. Op het Plein voor de Tweede Kamer hebben tientallen programmakers van de Publieke Omroep een manifest aangeboden aan Kamerleden. In hun petitie vragen zij om het tekort van 62 miljoen aan te vullen en het budget van de NPO mee te laten groeien met de inflatie “en ons niet afhankelijk te maken van de reclame-inkomsten”.