Home Landelijke radio NPO waarschuwt: Bezuinigingen raken radiotak hard

NPO waarschuwt: Bezuinigingen raken radiotak hard

NPO Logo

De bezuinigingen die de NPO moet doorvoeren als gevolg van dalende reclame-inkomsten, raakt ook de radiotak van de publieke omroep hard. Daarvoor waarschuwt Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO.

Vooral voor NPO Radio 1 zijn de gevolgen volgens Shula groot: de kwaliteit van het nieuws op de zender zou volgens haar afnemen als gevolg van de bezuinigingen. Ook waarschuwt ze voor onder meer een versoberde nachtprogrammering en versoberde subkanalen, bijvoorbeeld die van NPO Soul & Jazz).

Miljoenenbezuiniging

De NPO kampt al enige tijd met dalende reclame-inkomsten. De afgelopen jaren werd het bedrag dat de NPO minder aan reclame ontving, gecompenseerd door de overheid. ‘Media-minister’ Arie Slob wil daar nu echter van af: de NPO krijgt volgend jaar een budget van 740 miljoen euro, dat is een verlaging van 62 miljoen euro. De minister deed die aankondiging al in november vorig jaar en houdt nu voet bij stuk.

Volgens Slob heeft de NPO nog zo’n 35 miljoen euro aan mediareserves in de pot. De minister verwacht dat van dat bedrag in ieder geval 24 miljoen euro volgend jaar inzetbaar is. “Ik ga er van uit dat hierdoor de programmering van de landelijke publieke omroep kan worden ontzien”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook benadrukt Slob dat hij tot in ieder geval 2020 het budget op peil te willen houden, ook als de reclame-inkomsten verder dalen.

Gevolgen NPO

Door de opgelegde bezuinigingen is volgens NPO-voorzitter Shula Rijxman een ontslaggolf onvermijdelijk. In een brief aan de minister somt ze op wat de gevolgen voor de radiotak zullen zijn:

  • minder redactionele slagkracht voor het journalistieke werk dat verbonden is aan diverse radiotitels, met name op NPO Radio 1;
  • verschraling binnen de nieuwsgaringsactiviteiten van de NOS; gewaardeerde titels zullen verdwijnen of hoorbaar inhoudelijk een stap terug moeten doen, omdat die niet meer gemaakt kunnen worden binnen de gewijzigde budgettaire kaders;
  • de kwaliteit van de nieuwsbulletins op de andere radiozenders dan NPO Radio 1 neemt mogelijk af, omdat er minder of geen nieuwsuitzendingen specifiek voor de doelgroep gemaakt worden;
  • minder ruimte bij de muziekzenders voor kwalitatief hoogwaardige items tussen de muziek door;
  • versobering van de nachtprogrammering (los van de nachtopleiding) op diverse zenders;
  • versobering van de subkanalen NPO Soul & Jazz en NPO SterrenNL door minder presentatie en live-muziek.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO